Особливості і ризики доставки вантажів з Китаю

Китай - світовий виробничий лідер. Купувати товари тут дешевше, ніж в інших країнах. Основна проблема - доставка з цієї країни, самостійно вивозити товари не завжди зручно і вигідно.

На допомогу приходять спеціалізовані фірми, які здійснюють транспортування, зокрема на сайті https://www.mitridat.odessa.ua/services/dostavka-iz-kitaya/ ви дізнаєтесь про діяльність одеської фірми «Митридат». 

Розглянемо кілька важливих факторів, які необхідно враховувати при перевезенні товарів з Китаю в Україну.

Умови поставки вантажу з Китаю

Одним з важливих пунктів, на який замовники часто не звертають належної уваги - це умови поставки. Як правило, це EXW, FOB або CIF.

За умов поставки EXW необхідно самостійно організувати доставку з заводу-виробника в порт, митне очищення на експорт, навантаження на судно. З одного боку, замовник контролює кожен етап доставки, а з іншого боку - на покупця лягають всі витрати і ризики по переміщенню вантажу з території продавця до місця призначення.

Умови поставки FOB - найбільш поширений і оптимальний варіант. У цьому випадку продавець відповідає за доставку товару і митне оформлення до його навантаження на судно. Всі ризики до навантаження вантажу на борт лежать на продавця, а після лягають на покупця.

Ще одним затребуваним варіантом є умови поставки CIF. В даному випадку продавець несе відповідальність за доставку і страхування вантажу до місця, позначеного покупцем. Але слід зазначити кілька моментів: ви не контролюєте процес перевезення, а при митному оформленні на імпорт можуть виникнути складнощі з документацією.

Терміни доставки 

Якщо вам знадобилося доставити вантаж з Китаю в Україну, то необхідно визначитися з термінами доставки і видом транспорту. Існує безліч способів перевезення товарів з Китаю - від експрес-доставки літаком за 1-3 дні до запланованого перевезення організованої по морю за 35-50 днів. Відповідно, ціни також сильно варіюють - від 30 $ / кг до 0,3 $ / кг. До слова, при закупівлі товару, орієнтованого на певний сезон, будьте обережні з розрахунком часу вантажу в дорозі.

Крім самого перевезення необхідно врахувати навантаження, розвантаження, митне оформлення, сертифікацію. Перевагою, наприклад, автомобільного транспорту є можливість доставки "від-дверей-до-дверей", тоді як при мультимодальному перевезенню слід врахувати час для перевантаження з одного типу транспорту на інший.

Уточнюйте у вашого експедитора, скільки часу займає кожен етап. Також необхідно врахувати, що можуть бути простої в портах з різних причин, включаючи погодні умови і зміни в митному законодавстві.

Зміна ставок на перевезення з Китаю

У разі, якщо ви запитуєте розрахунок вартості більш ніж за місяць до відвантаження, необхідно врахувати, що ставки можуть змінитися. Так, можлива зміна безпосередньо базової ставки фрахту - сезонні надбавки, зміна бункерній надбавки тощо. Можливі зміни, пов'язані з митними платежами.

Контроль якості китайського товару

При виборі постачальника з Китаю не грунтується тільки на вартості товару. Продумайте процес перевірки якості товару в Китаї до здійснення першої закупівлі.

Зараз на ринку представлено безліч компаній, що надають незалежну експертну оцінку. Для цього створюється технічне завдання (ТЗ) або чек-лист, і фахівець з якості приїжджає на завод в обумовлений час і перевіряє товар відповідно до списку критеріїв. Також інспектор фотографує товар і складає докладний звіт. Але, як Ви розумієте, це додаткові витрати.

Експерти радять детально прописати характеристики товару в договорі, включаючи упаковку, написи та ін. Також по можливості на перших порах намагайтеся особисто бути присутнім при завантаженні контейнера.