Як зробити антисептик для рук в домашніх умовах з гліцерином

Якщо ви вирішили самостійно подбати про своє здоров'я та безпеку, ви на вірному шляху. Всесвітня Організація Охорони Здоров'я радить чинити саме так. Не покладатись на промислових виробників, а власноруч зробити антисептик. Та додавати до його складу гліцерин. Щоб додатково захистити шкіру рук від подразнень. 

Захищаємо весь організм

Антисептик нам потрібен для того, щоб знезаражувати поверхні та очищувати руки в ситуаціях, коли немає змоги повноцінно їх вимити з милом під проточною водою. Адже більшість хвороботворних мікроорганізмів потрапляє в наш організм, коли ми торкаємось обличчя брудними руками. 

Мова тут йде не тільки та не стільки про коронавірус. На дворі середина осені. Ось-ось прийдуть сезонні хвороби. Так, більшість українців, на щастя, легко переносить перебіг коронавірусної хвороби. Але якщо поєднати її, скажімо, з грипом, навряд чи вдасться уникнути ускладнень. 

Вихід один: постійно мати з собою достатню кількість антисептичного розчину та регулярно ним користуватись. Щоб вберегтись від будь-яких хвороб. 

Захищаємо шкіру рук

Найкращими вважаються антисептики, на основі етилового спирту. Вони здатні ефективно знищувати ледве не всі відомі хвороботворні мікроорганізми. Єдиний недолік − спирт швидко висушує шкіру рук. 

Шкіра від цього втрачає еластичність та на ній з'являються тріщини. Вони не тільки мають неестетичний вигляд, але ще й слугують "відкритими воротами", через які до нашого організму можуть потрапити різні мікроби. 

Вихід: додати до складу антисептику невелику кількість звичайного гліцерину. Це дозволить повністю нівелювати негативну дію етилового спирту на шкіру рук. Достатньо всього 145 мл на 10 літрів дезінфектора. 

Процес приготування

Компоненти змішуються в одній посудині за кімнатної температури. Подбайте завчасно про відповідну тару. Яка б щільно закривається, щоб етанол не випаровувався. Змішувати треба 8,333 л спирту з 0,417 л перекису водню 3% та 1,105 літрами води. Та не забувати додати 0,145 л гліцерину 98%. 

Пропорцію нескладно перерахувати на інші об'єми. Просто перемножте ці цифри на кількість літрів, яку ви зібрались приготувати. Та поділіть результат на 10. Усі компоненти можна придбати в магазині побутової хімії або ж в інтернеті. Не варто брати найдешевші. Краще зосередити увагу на якості. Тим більш, що вже немає дефіциту, який був на самому початку пандемії. Конкуренція на ринку висока, тому ціни − помірні. 

Як правильно користуватись антисептиком

Обробляйте поверхню рук кожного разу після контакту з предметами, на яких можуть міститись хвороботворні мікроби. Що це за предмети? Усе, чого торкались інші люди. При нанесенні антисептика на руки, робіть ті самі рухи, що й при митті під проточною водою. Рівномірно розподіліть розчин по всій поверхні кистей. 

Краще використати його один зайвий раз, ніж один раз пропустити. Адже від цього залежить ваша безпека та здоров'я. Не забувайте, що посудина з антисептиком завжди має бути щільно зачинена. Бережіть себе та своїх близьких. 

Джерело — https://spirt-opt.site/