Хмарний сервер: ключові поняття і переваги оренди

Хмарний сервер - це віртуальна машина або віртуальний сервер, який може бути створений і запущений на вимогу замовника, використовуючи доступний у хмарного провайдера масштабований пул ресурсів. При цьому параметри хмарного сервера - число ядер процесора, обсяг пам'яті, ємність і тип дисків - задаються при запуску і можуть бути легко змінені в процесі роботи без зупинки системи.

Іншими словами, хмарний сервер створюється, використовуючи потрібні потужності з пулу хмарних ресурсів.

Чим відрізняється справжній хмарний сервер від віртуальних серверів (VPS або VDS)

Купуючи послуги віртуального сервера (VPS або VDS), який не використовує хмарні технології, ви фактично купуєте частину ресурсів на одній фізичній машині. Яку саме частину - визначається параметрами тарифу. При цьому, якщо вам буде потрібно більше ресурсів, доведеться міняти тариф і переносити дані на інший VPS-сервер. Це пояснюється тим, що звичайний віртуальний сервер може розділити фізичний ресурс однієї машини на кілька менш потужних віртуальних машин, але через відсутність гнучкої хмарної інфраструктури у провайдера, VPS, як правило, не підтримує зміну ресурсів і міграцію на інші обчислювальні ноди.

Якщо ж ви працюєте на хмарному сервері, завжди можна запросити додаткові ресурси, помінявши параметри в панелі управління. Припиняти роботу і переносити дані не буде потрібно.

Також хмарний сервер (cloud server) дає більше гнучкості в управлінні. Наприклад, ви зможете змінювати операційну систему і оточення, налаштовувати і запускати кілька віртуальних машин з різними параметрами і перерозподіляти між ними ресурси. Для VPS-серверів такі можливості не надаються.

Супергнучкість, зручність і швидкість розгортання хмарних серверів і хмарної інфраструктури обумовлюються тим, що, на відміну від фізичних серверів, де кожен сервер - це окрема залізяка, параметри якої можна змінити тільки шляхом установки і заміни нових комплектуючих, хмарний сервер має можливість швидкої зміни конфігурації і масштабування. Тому хмарні сервера відрізняються гнучкістю налаштувань, зручністю управління і мінімальним часом, необхідним для їх запуску, у цьому ви зможете переконатися, скориставшись послугами сервіса Serverspace, в арсеналі якої найновіше обладнання і технології, а тарифи приємно здивують!  

Розглянемо докладніше основні переваги хмарних серверів.

4 головні переваги хмарного сервера

За функціоналом хмарний сервер надає ті ж можливості, що і фізичний, але має ряд переваг.

Більш висока надійність

Фізична інфраструктура, на якій реалізований хмарний сервер, розміщена в спеціально обладнаних дата-центрах (ЦОД). Оскільки сучасні дата-центри розраховані під потреби великих корпорацій, для яких неприпустимі збої або простої, багато обладнання в дата-центрах продубльовано для більшої надійності. Тому і ваш хмарний сервер, розташований в дата-центрі, матиме на порядок більшу надійність у порівнянні з фізичним сервером, що знаходяться в офісній будівлі.

Якщо у фізичному сервері відмовить будь-який компонент - диск, пам'ять або материнська плата, - сервер стає недоступним. Доведеться зупиняти його роботу, щоб провести заміну або ремонт. Ймовірно, що частина даних буде втрачена при аварії і знадобиться час на їх відновлення з збереженого бекапа.

Більша гнучкість настройки та управління

При замовленні хмарного сервера ви вибираєте шаблон операційної системи, в якому цей сервер буде розгорнуто. І вирішуєте, яку панель управління використовувати, наприклад, звичну для багатьох панель ISPmanager. При використанні хмарного сервера необов'язково купувати ліцензії на серверне ПЗ: їх можна орендувати у хмарного провайдера.

Хмарний сервер дає великі можливості в плані управління. З особистого кабінету можна перезавантажувати сервер, робити його переустановку (reinstall), виконувати миттєві знімки стану і проводити планове оновлення.

Можливість масштабування

У хмарному сервері, на відміну від фізичного, будь-який ресурс - ядра процесора, пам'ять, диски - можна швидко збільшити. Після цього, звичайно, може знадобитися перезавантаження, щоб операційна система побачила новий обсяг пам'яті, але це в будь-якому випадку буде швидше, ніж замовляти і встановлювати фізичне устаткування.

Переваги масштабування стають очевидні, якщо для будь-якої задачі потрібно лише тимчасове збільшення ресурсів. Таке збільшення навантаження краще заздалегідь спланувати і узгодити з хмарним провайдером, щоб в потрібний момент ресурси були гарантовано доступні.

Робота з хмарним сервером не вимагає високої кваліфікації

Співробітникам простіше працювати з хмарними серверами, ніж з фізичними. Багато сисадмінів старого гарту сьогодні освоюють хмарні сервера, тому що з ними зручніше і швидше працювати. Архітектуру і додаткові сервіси можна замовляти в особистому кабінеті без трудомісткої ручної роботи і довгих налаштувань.

Резервне копіювання також набагато простіше робити в хмарі, ніж на базі фізичних серверів. Тому компаніям, що використовує хмарні сервера, не потрібно шукати дорогих системних адміністраторів і оплачувати їх роботу.