Облаштування передпокою: як зробити його максимально функціональним

Театр починається, як відомо, з вішалки, а уявлення про житло - з передпокою. Тут чільну роль грає ергономіка, так як розгулятися часто ніде. Як врахувати бажання домочадців, і оформити приміщення так, щоб було зручно і просто підтримувати порядок?

Передпокій - це те місце, яке з порога задає тон всьому дому, адже в стильній квартирі і цей простір повинен бути такий же. Навіть найменший передпокій є відмінним майданчиком для вираження свого смаку і індивідуальності, в тому числі через такі функціональні предмети, як вішалки, тумби і т. д. А вигідно купити їх можна в інтернет-магазині https://www.capitalmebel.com/prikhozhaya/, саме там ви знайдете широкий асортимент якісних, стильних, а головне - функціональних меблів як для маленького, так і для великого за розмірами передпокою.  

Чим забезпечується функціональність передпокою

У багатоквартирних будинках радянського періоду площа приміщень біля вхідних дверей становить не більше 10 квадратних метрів. Розробники сучасних типових проектів відводять під передпокої до 15 м². У будь-якому випадку, не доводиться говорити про великий метраж такого важливого приміщення як передпокій. При її облаштуванні необхідно передбачити масу дрібниць і раціонально використовувати кожен сантиметр площі. Тільки в цьому випадку вдасться правильно організувати життєвий простір, в якому необхідно:

  • щодня одягати і знімати верхній одяг і взуття;
  • зберігати гардероб;
  • зручно розташувати парасолі, тростини, ключі, предмети для вигулу домашніх тварин та інші аксесуари так, щоб вони завжди були під рукою;
  • радо зустріти і душевно проводити гостей.

Наприклад, висоту розташування вішалок слід вибирати з урахуванням росту домочадців і проживаючих в квартирі дітей. Якщо в будинку живе собака, небайдужа до взуття господарів, в якості взуттєвниці краще використовувати закритий ящик.

У квартирах багатоповерхових будинків, побудованих 30-40 років тому, передпокої є приміщеннями, які пов'язують вхід в квартиру, кімнати, кухню, санітарний вузол. Це означає, що крім вхідних дверей у відносно невеликому приміщенні розташовується 4-5 міжкімнатних дверей. По суті, передпокій - це сполучна ланка всієї квартири і зона максимальної прохідності з великою функціональним навантаженням. Передпокій, на відміну від зон відпочинку в квартирі, є територією, на якій постійно відбуваються ті чи інші дії.

Правильно обраний і функціональний дизайн передпокою, перш за все, покликаний максимально забезпечити комфорт домочадців при здійсненні цих дій. При її облаштуванні важливо гармонійно поєднати вбрання дизайнерське рішення і функціональне навантаження. При цьому необхідно врахувати розміри приміщення і розташування всіх його частин.

Функціональність далеко не завжди визначається кількістю меблів на одиницю площі. Навпаки, при облаштуванні передпокою краще прагне забезпечити свободу дій, з урахуванням потреб всіх проживаючих в будинку або квартирі.

Кілька простих кроків щодо збільшення функціональності передпокою

Якщо стилі або дизайнерські напрямки підкреслюються різними естетичними способами, то для досягнення функціональності можна скористатися кількома загальними правилами. Вони виражаються в наступних пунктах:

  • Щоб інтер'єр передпокою був зручним, необхідно визначити саме ті процеси, які превалюють в повсякденному житті. Тут слід врахувати розпорядок буднього і вихідного дня, переваги кожного члена сім'ї.
  • Для забезпечення потреб в зберіганні речей слід порахувати кількість необхідних систем зберігання і їх місткість. В їх число входять: прості і вбудовані шафи, вішалки, полиці, антресолі, ящики, гардеробні.
  • При плануванні і розстановці меблів слід уникати хаотичності. Щоб зробити інтер'єр ергономічним і зручним, особливо в умовах наявності невеликого простору, кожного предмета меблів слід визначити чітке місце. Вбудовані модульні конструкції під стелю для прихожих є ідеальним рішенням.
  • Розміщення електричних розеток і освітлювальних приладів повинно продумуватися і здійснюватися на найперших етапах проведення ремонту в передпокої. Найчастіше, в вузьких прихожих меблі встановлюється уздовж однієї стіни на всю довжину приміщення, що виключає можливість обладнання на ній розеток і вимикачів. Необхідно заздалегідь подбати про те, щоб до розеток був забезпечений постійний доступ, а меблі не закривала світильники на стелі. Цілком природно, коли вимикач освітлення в коридорі знаходиться біля самого входу, що дозволяє швидко включити його, приходячи додому, і не забути вимкнути світло, йдучи на вулицю.

У передпокої розміщення кожного предмета повинно максимально відповідати щоденним і звичним діям. Наприклад, якщо необхідно тричі гуляти з собакою протягом дня, то для повідця, ошийника і намордника, в коридорі біля входу стоїть розмістити спеціальний гачок.

Якщо слідувати простій логіці, то функціональність передпокої - це можливість комфортно, і в найпростіший спосіб, здійснювати в ній свої повсякденні дії. Однак, для створення повноцінного і органічного інтер'єру необхідно потурбуватись про естетичне наповнення приміщення. Як і в будь-якому іншому приміщенні, в передпокої повинні поєднуватися меблі, двері, матеріали і кольори оздоблення стін, підлоги, стелі, аксесуари і освітлення. Для створення комфортної атмосфери в передпокої можна вибрати один з безлічі найрізноманітніших класичних або сучасних стилів.