Про технологію горизонтально-направленого буріння

Горизонтальне або горизонтально-направлене буріння (ГНБ) як метод набув великого поширення завдяки унікальним можливості прокладати комунікації без риття траншей. Особливо широко застосовується ГНБ в дорожньому будівництві і в містах, де цей метод дозволяє зберігати дорожнє покриття і навколишній ландшафт.

Особливості прокладки комунікацій без риття траншей

Труби теплової мережі, водопроводи і каналізація, газо- і нафтопроводи, лінії зв'язку - прокладка всіх цих комунікацій, ще кілька десятиліть тому вважалася складною і трудомісткою інженерною роботою, тепер стала швидкою і безболісною для навколишньої інфраструктури завдяки горизонтальному бурінню, яке здійснюється за допомогою спеціальних установок. А замовити ГНБ прокол ви зможете в ТзОВ “ЗахідБурІнвест”.

Якщо в місті установка для ГНБ дозволяє діяти філігранно, не пошкоджуючи наземних споруд і складного переплетення комунікацій під землею, то за межами міста ця техніка здатна оперувати нижче рівня доріг, насипів, лісових масивів або навіть дна водойм, виконуючи роботу там, де іншим способом здійснити це було б взагалі неможливо.

Ще одна важлива перевага горизонтального буріння - можливість застосування цього методу при будь-яких погодних умовах. Роботи проводяться в товщі грунту, і погодні чинники на зразок атмосферних опадів, сильного вітру і т.д. їм не перешкода, а низькі температури здатні лише дещо ускладнити умови їх виконання.

До очевидної практичної користі установок ГНБ можна віднести їх здатність прокладати комунікації під автотрасою без зупинки руху по ній, що дозволяє заощадити гроші, час і уникнути транспортного колапсу.

Опис технології ГНБ

Першим етапом прокладки трубопроводу методом горизонтально направленого буріння є побудова пілотної свердловини. Вона виконується шляхом поперемінного обертання і задавлювання бурових труб.

Скошена бурова головка або бурова лопатка з зігнутим переходником монтується в передній частині бурової колони. Одночасно з бурінням в бурову головку по порожнистим буровим трубах подається суспензія бентоніту. У разі буріння скельних порід бентонітовій суспензії також надає руху гвинтовий забійний двигун.

Так звана надземна система навігації використовуються як локаційна система для визначення положення пілотної свердловини. Локаційна система складається з передавача, встановленого в бурової голівці і ресивера - приймача, розташованого на поверхні і працює за принципом електромагнітної ехолокації. Будь-які відхилення бурової головки фіксуються локацією на поверхні і коригуються керуючими діями оператора бурової машини. Зона дії такого типу навігації становить всього два-три десятка метрів. Для більш складних переходів з великою кількістю перешкод створюється окреме - додаткове магнітне поле.

На великих установках ГНБ використовує технологію вимірювання в процесі буріння (MWD), що спочатку прийшла з технології буріння вертикальних свердловин на велику глибину. Передача інформації про стан бурової головки в просторі при цьому передається від датчиків бурової головки на поверхню по кабелю прокладеному всередині бурової колони.

Після того як пілотна свердловина побудована, буровий канал збільшується в розмірі до необхідного діаметра за одне або кілька етапів розширення. Для розширення свердловини застосовується розширювачі відповідні грунтових умов. Бочкові розширювачі для м'яких грунтів, крильчасті розширювачі для грунтів середньої твердості і шарошечне розширювачі для скельних ґрунтів.

Розширення свердловини шляхом проштовхування розширювача з боку бурової установки з використанням пілотної труби в якості направляючої також вельми популярне. Залежно від діаметра труби і типу грунту іноді, з метою стабілізації свердловини, процес розширення поєднується з протягуванням калібратора того ж діаметру.

Продуктопровід протягується в свердловину одночасно з останнім етапом розширення свердловини. Проколюючий продуктопровід з'єднується з обертовим розширником через вертлюг, який передає тягове зусилля, але не передає обертання на трубу.

На будівельному майданчику з боку бурової установки розміщується сама бурова установка, гідравлічна станція, змішувальна установка, установка рециркуляції, склад і котлован для збору пульпи (шламу). З боку труби розміщується зварений буровий батіг, підтягнутий до точки входу. Процеси буріння і протягання труби відбуваються безперервно, без зупинок, наскільки це можливо. Коли прокладка труби закінчена, проводиться геодезичне зондування прокладеної труби і потім виконується заключні роботи.