Вчені з'ясували, що викликає важку форму COVID-19

Дослідження показало, що важкохворі пацієнти мають рівноцінну або навіть більш сильну імунну відповідь організму на SARS-CoV-2, ніж видужуючі або ті, що перенесли інфекцію в більш легкій формі. Це підтверджує теорію про те, що важке протікання захворювання може бути пов'язане з посиленою реакцією імунної системи.

Група вчених з Німеччини проаналізувала специфічні антитіла і Т-клітини у трьох груп людей - видужали після COVID-19, з важкою формою і померлих від інфекції. Клінічні спостереження показали яку можна порівняти імунну реакцію, а у пацієнтів з найбільш важкою формою COVID-19 вона була навіть більш сильною. Висновки опубліковані на сайті Рурського університету.

До речі, на сторінках популярного видання volyn.com.ua ви дізнаєтесь про реальний стан пандемії коронавірусу в Україні, тут ви знайдете найсвіжіші новини Волині, авторські аналітичні матеріали, інтерв'ю з відомими людьми на актуальні злободенні теми. 

Німецькі вчені з'ясували, що сильну відповідь Т-клітин і антитіл може виявлятися не тільки у пацієнтів з легкою формою COVID-19, які вже одужали, а й у тих, хто перебуває в критичному стані на тлі легеневої недостатності.

«Показники загальної кількості специфічних імунних клітин і їх функціональність була не кращою у видужали після COVID-19, в порівнянні з тими, хто помер від коронавирусной інфекції», - прокоментував результати співавтор дослідження Ульрик Стервбо.

Також не спостерігалося відмінностей в силі і функціональності імунної відповіді між тими, хто все ще хворів і вже одужав від COVID-19.

Незважаючи на необхідність подальших досліджень, автори вважають, що надмірний Т-клітинну відповідь організму може викликати імунні патології, що призводять до легеневої недостатності. Відповідно, це спростовує гіпотезу про те, що при критичному перебігу COVID-19 спостерігається низька імунна реакція організму.

А дещо раніше вчені з США з'ясували, що прогнозувати безсимптомний перебіг COVID-19 можна за рівнем лейкоцитів у пацієнта. Вони з'ясували, що при однаковому вірусному навантаженні саме рівень CD4 + зумовлює за яким сценарієм розвиватиметься захворювання - безсимптомно або з госпіталізацією.

Питання про те, чому одні пацієнти переносять COVID-19 безсимптомно, а іншим, навіть в одних і тих же родинах, потрібна інтенсивна терапія хвилює вчених по всьому світу. Нове пояснення дають американські дослідники, яким вдалося проаналізувати різні показники в організмі цих двох груп пацієнтів.

У дослідженні, про яке розповідає EurekAlert, взяли участь 27 пацієнтів з важкою формою COVID-19 і 25 осіб, яких госпіталізували в лікарню з інших причин, однак тест на коронавірус у них виявився позитивним. Вчені проаналізували зразки мазків з горла для оцінки вірусного навантаження в організмі, а також зразки крові для вимірювання рівня імуноглобулінів, цитокінів і імунних клітин.

Хоча обидві групи мали яку можна порівняти вірусне навантаження, спостерігалася різниця в рівні імунних клітин. У безсимптомних пацієнтів був вищий рівень CD4 + клітин - лейкоцитів, які відповідають за імунну відповідь організму на патоген.