Електронний страховий поліс: чим вигідний і скільки коштує

Сьогодні власники авто все частіше віддають перевагу електронному способу оформлення договорів обов’язкового страхування.

Це стало можливим після надання цим документам однакової юридичної сили на рівні з традиційними – на спеціальних бланках. Усе про деталі оформлення електронної автоцивілки – у нашій статті.

Чим вигідний страховий поліс онлайн

Сучасний діджитал-формат отримує все більшу прихильність серед користувачів завдяки таким його особливостям:

  • страховку в електронній формі практично неможливо підробити, оскільки її унікальний номер фіксується в єдиній централізованій базі даних Моторного (транспортного) страхового бюро. Там до нього матимуть доступ працівники поліції, інші контролюючі органи;
  • такий страховий поліс дуже легко отримати. Наприклад, автоцивілка на сторінці https://arsenal-ic.ua/product/avtostrahuvannya/avtocivilka придбається шляхом простого заповнення спеціальної форми з анкетними даними й подальшої оплати;
  • отриманий документ неможливо загубити. Його можна роздруковувати безліч разів, зберегти на будь-якому електронному пристрої.

Правоохоронці теж користуються сучасними методами й перевіряють дійсність цього документа за унікальними даними на сайті МТСБУ. До речі, це зробити може й кожен пересічний громадянин.

Варто переконатися в надійності компанії, у якій заплановано придбати електронний поліс, щоб не натрапити на шахраїв. Головна умова – наявність організації в реєстрі МТСБУ.

Скільки коштує електронний поліс ОСЦПВ

Власники авто можуть бути впевненими в тому, що великих розбіжностей у ціні поліса в більшості компаній України немає. Отже, вибирають страхову насамперед за принципом надійності. Базовий тариф ОСЦПВ на сьогодні коштує 180 грн. Потім його множать на коефіцієнти, у залежності від таких характеристик авто:

  • об’єм двигуна та тип транспортного засобу;
  • населений пункт, де зареєстроване авто. У великих містах вартість страховки дещо зросте, у зв’язку з більшою ймовірністю аварій;
  • термін страхування. Зазвичай ОСЦПВ укладають на рік.

Виплати за договором цивільноправової відповідальності теж фіксовані. Максимально постраждалій стороні на ремонт майна компенсують 130 тис. грн, на лікування – 260 тис. грн.

Якщо ж людина належить до окремих пільгових категорій – є учасником бойових дій, ліквідації чорнобильської аварії або має оформлену другу групу інвалідності – і має автомобіль з двигуном до 2,5 куб. м, то їй можуть запропонувати 50-відсоткову знижку під час оформлення обов’язкового страхування. Єдина умова – особисто представити права на пільги в офісі.

Кому не потрібно купувати поліс ОСЦПВ

Без цього документа можуть виїжджати на дорогу деякі категорії громадян:

  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю першої групи, які самостійно керують транспортним засобом, або інші особи, хто знаходиться за кермом у їхній присутності.

Якщо аварія станеться за вини людей, звільнених від обов’язкового страхування, то компенсувати збитки постраждалим особам буде МТСБУ.