Поради по догляду за паркетною дошкою

Паркетна дошка з натурального дерева не втрачає свою популярність і в наші дні. Вона облагороджує інтер'єр приміщення, створює атмосферу тепла і затишку в приміщенні.

Удосконалення виробничого процесу дозволило розширити дизайнерські можливості у виготовленні паркету, тому його можна використовувати не тільки в класичних, але і в сучасних стилях. По посиланню паркетная доска купить ви зможете ознайомитись з чудовими колекціями якісного підлогового покриття від компанії «Світ Паркету».  

Але щоб паркетний матеріал прослужив довгі роки і не деформувалося, слід правильно за ним доглядати.

В першу чергу для збереження підлогового покриття з паркетної дошки треба подбати про захисний шар. Для цього використовують спеціальний лак, масло або натуральний віск. Захисний шар перетворює зовнішній вигляд паркету, робить відтінки більш насиченими, а малюнок яскравим. Однак для кожного покриття потрібно свій підхід.

Лакований паркет

Лакований паркет можна прибирати вологою ганчіркою і миючим засобом, так як при виготовленні використовується особливий високоякісний захисний шар. А при самостійному нанесенні лаку слід здійснювати сухе прибирання. При цьому не можна використовувати віник і грубу щітку. Тільки пилосос або щітки з м'якою щетиною. Це дозволить уникнути то дозволить уникнути небажаних подряпин.

Меблі повинні стояти на м'яких підкладках, які захистять паркет від пошкоджень при переміщенні предмета інтер'єру. Якщо меблі на коліщатках, то вони повинні бути покриті силіконом, який не зашкодить підлогу.

Вологе прибирання проводиться тільки раз в тиждень. Для цього використовується швабра зі спеціальною насадкою або ж ганчірка з мікрофібри. Така ганчірка дозволяє добре віджати зайву воду.

Будь-яке забруднення краще прибирати заздалегідь. Розлита рідина може залишити плями на поверхні, а писок з вулиці - стати причиною появи дрібних подряпин.

В якості чистячих засобів можна використовувати спеціальні клінери у вигляді аерозолів і концентратів. Для паркету не підійдуть такі засоби, як пральний порошок, розчинник і засоби для посуду. Вони псують лакований шар паркету. Миючий пилосос також не рекомендується використовувати.

Паркетна дошка з масляним і восковим покриттям

Для таких захисних покриттів, як масло і віск також рекомендується дотримуватися кімнатну температури в приміщенні. Ніжки меблів слідують захистити гумовими і силіконовими насадками. Щоб не турбуватися про забруднення у вигляді вуличного пилу і піску слід використовувати килимок для очищення підошви взуття від бруду.

Прибирання повинно проходити про такими правилами:

  • Щоденне прибирання проводиться тільки щіткою або пилососом
  • Вологе прибирання проводити треба 1 аз в тиждень за допомогою ганчірки, яку легко вичавлювати. Щоб зберегти красу деревини паркету, слід використовувати концентрат для чистки дерев'яної поверхні
  • Раз на місяць поверхня паркетної дошки повинна оброблятися поліролями
  • Для проблемних плям використовувати тільки спеціальні засоби, які не шкодять захисному шару.
  • Не можна при прибиранні залишати калюжі. Воду слід наливати середньої температури. Не можна використовувати гарячу воду для миття паркету.
  • Раз на півроку паркет повинен знову оброблятися восковим покриттям, щоб зберегти властивості захисного шару і красу деревного покриття.

Як правильно мити паркет?

Для вологого прибирання потрібна чиста вода, миючий засіб для паркету, захисне покриття, поролонова губка і швабра.

  • На 1 літр води додати 1 ковпачок миючого засобу для паркету. Це зазвичай спеціальний концентрат. Все слід ретельно розмішати.
  • Швабру або ганчірку занурюють у воду і добре вичавлюють, щоб не утворилися калюжі.
  • Витріть поверхню паркетної підлоги. Не варто забувати про кути і стики в приміщенні. Там накопичується найбільше бруду.
  • Для жирних плям треба використовувати губку, попередньо змочивши в мильному розчині.
  • Дати паркету просохнути після чого в чисту ємність налити захисний розчин. За допомогою швабри також рівномірно розподілити засіб по всій підлозі. Бажано не зачіпати пройдені ділянки, щоб не пошкодити утворений захисний шар.

Таким чином паркет прослужить довгі роки і не втратить свій колишній вигляд. Правильна прибирання дозволить уникнути деформування підлогового покриття, що не потребує додаткових витрат на реконструкцію.