На що звертати увагу при купівлі шкільного зошита

Зошит - не просто канцелярське приладдя. Це практично символ шкільних років. Для кожного шкільного віку потрібні свої зошити. Якщо першокласникам краще брати найтонші зошити, по 12 аркушів (вони менше важать), то в середніх і тим більше випускних класах потрібні загальні зошити. Зазвичай виробники пропонують зошити по 36, 40, 48, 60 і 96 аркушів. Така різноманітність дозволяє не перевантажувати сумку і зручно зберігати інформацію.

У якісного зошита визначальну роль відіграють білизна, щільність, не яскраве лініювання і зрозуміло, якість збірки. Дизайн - справа смаку батьків або дітей, головне - в межах розумного. До речі, зошити 3 клас та посібники для Нової програми, що пропонуються книжковим інтернет-магазином KNIGOVO ідеальним чином поєднують у собі чудове креативно-пізнавальне оформлення, зручність в користуванні, функціональність, і безпеку для здоров'я школяра. 

Папір

Папір, з якої виготовлений внутрішній блок зошиту, не повинен бути газетним (віна занадто тонкий) і тим більше не повинна містити домішок макулатури: такі зошити можуть викликати у дитини алергію. Зараз в Україні "газетка" в зв'язку з щільністю заборонена, ну а "макулатурка" (якщо проходить по щільності) просто може негативно вплинути на здоров'я.

До недавнього часу оптимальної щільністю для зошитового листа вважалося 60-70 г / м2. Такими зошитами можна користуватися і зараз, але зручніше використовувати зошити з паперу підвищеної щільності (80 г / м2, як звичайний лист, який використовується в принтерах, копірах та іншої офісної техніки). При такій щільності паперу менше ймовірність, що текст, написаний на аркуші, буде видно і на звороті.

Лініювання 

Зверніть увагу на лініювання зошиту. Воно повинне бути чітко видимим, але при цьому не занадто контрастним, інакше текст, написаний ручкою, буде гірше видно. Лініювання повинне збігатися на просвіт, поля (в зошиті в клітинку - обов'язково збігаються з лініюванням!) - теж. Поля рекомендують креслити червоною лінією.

Лініювання в зошитах не повинне бути яскравим, щоб очі школяра не втомлювалися, клітинки повинні збігатися на просвіт, поля мають співпадати з кліткою і бути червоного кольору.

Не так давно виробники придумали більш зручні зошити для найменших: в зошитах у косу лінієчку похила риса розташована набагато частіше, ніж в звичних нам з дитинства зошитах. Це допомагає дитині правильно витримувати кут нахилу. Правильна манера письма з такою зошитом формується легше.

Обкладинка

Обкладинка зошита не так важлива з точки зору здоров'я майбутнього школяра, але має величезне психологічне значення. Перш за все, зошит весь свій термін служби повинна виглядати акуратно. Обкладинки навіть найдешевших зошитів зазвичай виконуються з картону. Якщо є можливість при однаковій якості внутрішнього блоку придбати зошит з більш щільною картонною обкладинкою, краще вибрати саме таку.

Тип скріплення

Загальні зошити бувають двох видів: на скріпці або на гребені (в продажу їх іноді називають «на пружині» або «на спіралі»). У кожного з видів є свої плюси і мінуси. Зошит на скріпці міцніший, до кінця навчального року він буде виглядати акуратно. Але з неї складніше вирвати листок, особливо коли зошит буде заповнена більш ніж наполовину.

Зошит на гребені в цьому плані набагато зручніший, але до кінця року її обкладинка в місцях перфорації швидше за все знищиться, а якщо школяр буде активно нею користуватися, є ризик випадання аркушів і з внутрішнього блоку. Виручає в такому випадку все та ж пластикова обкладинка.

Існують зошити на кільцевому механізмі зі змінними блоками. Такі зошити однозначно не підходять для малюків, але в 9-11 класах зможуть неабияк розвантажити портфель. Зсередини вони виглядають як швидкозшивач. Можна купити старшокласнику одну зошит на гребені з мікроперфорацією (яка дозволить рівно відірвати лист) і при цьому з перфорацією для підшивки на кільця (так само акуратно внести лист в папки з окремих предметів, які стоять будинки). До речі, вдома папка теж може бути одна: для зошитів на кільцях продаються роздільники. Це пластикові або картонні листи з маркуванням різного кольору, які виконують роль закладок.

Тонкі зошити потребують додаткових пластикових обкладинках. Яку вибрати - справа батьків. Це може бути як дорожча і більш міцна обкладинка, так і дешева, «одноразова». Таких, звичайно, потрібно буде більше. Але ж ні для кого не секрет, що деякі младшеклассники здатні порвати навіть найміцнішу обкладинку, і тоді оптимальним виходом буде проста заміна.

Папка для зошитів

Ще один спосіб уберегти зошити від неприємностей, який підніме настрій як найменшим школярам, так і майбутнім випускникам - папки для зошитів. Папки для зошитів, також можуть бути пластикові або картонні, з гумкою або на блискавці і т.д. Вони випускаються з малюнками на будь-який смак.

Такі папки - розумний компроміс між вимогою вчителів, особливо в молодших класах, до вимог аскетичного, суворого оформлення зошитів і бажанням дитини мати гарне яскраве шкільне приладдя.