Пошукова оптимізація і її вплив на розвиток інтернет-проектів

Просування, розкрутка, підвищення видимості сайту в пошукових системах. Все це про SEO. Правда, досвід співпраці з малим бізнесом, підприємцями, які поки тільки збираються виходити в онлайн, показує - люди погано розуміють, що таке SEO і для чого воно потрібне.

Для чого потрібно SEO

Search engine optimization - пошукова оптимізація - це доопрацювання, розвиток і просування сайту з урахуванням вимог пошукових систем. Навіщо SEO потрібно інтернет-магазинах, корпоративним порталам чи навіть сайтам-візиткам, ви дізнаєтесь нижче, а перед тим зазначимо, що ефективне просування сайту ви отримаєте, скориставшись послугами досвідчених фахівців компанії OPTIMIZE. 

Зростання пошукового трафіку

Незважаючи на популярність соцмереж і месенджерів, Google в топі по відвідуваності в вітчизняному сегменті всесвітньої мережі. Отже, пошуковики залишаються ключовими джерелами трафіку на сайт. Так, за даними сервісу Data Insight, інтернет-магазини отримують приблизно третина відвідувачів з пошуку.

У тематичних проектів - корпоративних блогів, ЗМІ, інформаційних сайтів, які заробляють на рекламі, частка пошукового трафіку, як правило, ще вище.

Медіа, бренди і агентства зацікавлені в пошуковому трафіку не тільки через його потенційного обсягу. Важлива відмінність від інших каналів в тому, що не потрібно платити за кожен клік і перехід на сайт, як в контекстної і таргетированной рекламі.

При цьому, звичайно, не можна назвати пошуковий трафік безкоштовним, адже особливо на початку потрібно багато вкладати в контент, технічну оптимізацію та інше. Але інвестиції в SEO приносять результат і окупаються в довгостроковій перспективі (від 4 до 12 місяців).

Поліпшення користувацького досвіду

Головне завдання пошукової системи - дати якісну відповідь на запит користувача. Тобто вибрати серед безлічі сайтів найбільш релевантний, зручний, інформативний, авторитетний. Так, наприклад, пошукові системи враховують при ранжируванні:

  • швидкість завантаження сторінки - чим швидше завантажується, тим краще позиції в пошуку (за інших рівних);
  • адаптивність - зручність відображення у всіх пристроях, браузерах, операційних системах;
  • безпеку сайту - наявність підключеного https, відсутність вірусів;
  • збіг слів із запиту з метатегами (title, description), оскільки в них знаходиться додаткова інформація про сторінку для пошукових систем;
  • наявність відгуків, інформації про оплату, доставку, гарантії.

Таким чином, коли ви робите грамотну SEO-оптимізацію, ви не тільки підвищуєте трафік на сайт, але і паралельно покращуєте призначений для користувача досвід. Зручність і інформативність дають відвідувачу привід довше залишатися на сайті, повертатися ще і ще, робити замовлення, залишати заявки.

Зростання трафіку і лідів, поліпшення поведінки на сайті можна очікувати тільки при використанні чесного «білого» SEO. Сірі і чорні методи пошукової оптимізації, навпаки, з високою ймовірністю призведуть до пессимізації і санкцій.