Не валеріаною єдиною. Про ефективність заспокійливих

Сучасне життя повне стресів, які часто супроводжуються перепадами настрою, порушенням сну, дратівливістю, хронічною втомою і постійним відчуттям нервового напруження. Щоб повернути людині душевний спокій і рівновагу, фармакологія пропонує широкий спектр заспокійливих (седативних) препаратів. Як працюють безрецептурні заспокійливі лікарські засоби? Чи можна їх використовувати в якості «швидкої допомоги» в стресовій ситуації?
заспокійливе

В наших аптеках присутні більше 30 найменувань безрецептурних заспокійливих (седативних) засобів. Більшість з них - препарати на рослинній основі в стандартизованих дозах або змішані форми (хімічно синтезована речовина з натуральними екстрактами). До речі, ефективні безпечні для здоров'я заспокійливі і снодійні препарати пропонує мережа аптек D.S. 

Безрецептурні заспокійливі випускаються у вигляді таблеток, настоянок, капсул. Є відмінний вибір як окремих трав, так і трав'яних зборів по окремій тематиці захворювань. Однак слід пам'ятати, що при порушенні технології самостійного приготування відвару або настоянки крім лікувального екстракту високий ризик отримати «бонусом» ряд так званих баластних речовин. 

Які рослини найчастіше є основою безрецептурних заспокійливих?

Найбільш поширеними рослинами, що володіють заспокійливим ефектом, в аптечній практиці є:

  • валеріана;
  • м'ята;
  • меліса;
  • пустирник;
  • глід;
  • звіробій.

Також до складу безрецептурних заспокійливих засобів на рослинній основі можуть входити дягель, хміль, пасифлора, півонія. Останнім часом зріс попит на комплексні седативні препарати в формі капсул, до складу яких входять валеріана, пустирник і глід.

За рахунок чого рослини забезпечують седативний ефект?

Седативний ефект пов'язаний з наявністю в рослинах таких з'єднань, як ефірні олії, флавоноїди, алкалоїди. Точний механізм дії встановити неможливо, так як до складу рослин входить безліч речовин і відстежити, яке за що відповідає, важко.

Найбільш вивченою є валеріана. Вважається, що сполуки, що входять до її складу, продемонстрували схожість з GABA-А рецепторами, аденозиновими рецепторами, а також до барбітуровими і бензодіазепіновими рецепторами. Говорячи простою мовою, рослинні заспокійливі препарати підсилюють процеси гальмування і послаблюють процеси збудження в головному мозку.

валеріана

Варто зазначити, що у різних рослин проявляється і ряд інших ефектів, не пов'язаних з вищою нервовою діяльністю. Наприклад, олія м'яти перцевої має рефлекторну вазодилатируючу (розширення судин), спазмолітичну, легку жовчогінну, антисептичну дії. Механізм пов'язаний зі здатністю дратувати «холодові» рецептори слизової оболонки порожнини рота і рефлекторно розширювати переважно судини серця і головного мозку. Крім того, м'ята перцева допомагає усунути явища метеоризму за рахунок роздратування рецепторів слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і посилення перистальтики кишечника.

Активні компоненти меліси покращують процеси травлення, надають м'який жовчогінний ефект, сприяє відновленню мікрофлори кишечника і секреції травних ферментів.

Пустирник має седативну, гіпотензивну (знижує тиск), негативну хронотропну (знижує частоту серцевих скорочень) і кардіотонічну дію.

Речовини, що входять до складу глоду знижують збудливість ЦНС і серцевого м'яза, сприяють підвищенню серцевих скорочень, поліпшенню коронарного і мозкового кровообігу, усувають запаморочення. Глід сприяє нормалізації серцевого ритму, проявляє спазмолітичну дію, вибірково розширюючи судини серця і головного мозку, знижує тиск.

Звіробій володіє антидепресивним ефектом, знижує рівень тривоги і заспокоює.

Півонія продемонструвала крім заспокійливих ще й протитривожні, протисудомні, мембраностабілізуючі, антиоксидантні, стрес-протективні і антигіпоксичні властивості. Мембраностабілізуючий ефект обумовлений тим, що діючі компоненти препарату захищають мембрани клітини від руйнування, викликаного стресами або агресивним впливом навколишнього середовища. Стресспротективний ефект сприяє більш активному виведенню з клітин продуктів розпаду або просто «сміття», що залишився після використання поживних речовин.

Для нормального функціонування клітин організму вкрай необхідний кисень, а в умовах стресу, особливо при наявності проблем з серцево-судинною системою, його може надходити недостатньо. Активні компоненти з антигіпоксичну властивостями, що містяться в півонії, допомагають організму краще засвоювати кисень і безпечно транспортувати його в активні центри клітини.