CRM: простими словами про комплексну систему для Вашого бізнесу

CRM - це абревіатура від Customer (клієнт) Relationship (відносини) Management (управління). Дослівно - це управління відносинами з клієнтами і вашими співробітниками. А що таке СРМ по факту? Це софт, який допомагає оптимізувати роботу відділу продажів і внутрішні процеси в компанії, що в кінцевому підсумку призводить до збільшення прибутку.

Якщо вірити статистиці, впровадження CRM-системи збільшує річний дохід бізнесу в середньому на 20%, але це ще не все. Користь від впровадження подібної системи поширюється на всі процеси всередині вашого підприємства, так як знижуватимуться ваші витрати:

  • на навчання співробітників;
  • виправлення помилок;
  • на комунікації і ін.

Звучить, звичайно, заманливо. Як же це все працює? Давайте розбиратися.

CRM-система і відділ продажів

Перед вами проста схема продажів. Все зрозуміло - є менеджер з продажу, ваш продукт і клієнт, який цей продукт купує. Є також комунікація менеджера з клієнтом: зателефонувати, нагадати, підтвердити, укласти угоду, провести оплату, відправити, закрити і так далі.

Проблеми починаються тоді, коли у вас багато клієнтів, менеджерів і різноманітний асортимент товару. Утримати в голові все, що потрібно зробити, кому зателефонувати і коли просто неможливо.

В недалекі 90-е ці проблеми вирішували невигадливо: менеджери вели зошити (більш просунуті - таблиці в Excel), туди записувалися контакти клієнтів, по ним відбувався прозвон. На жаль, переважна кількість вітчизняних компаній до сих пір продовжують так робити, втрачаючи клієнтів, прибуток, а часом і менеджерів з продажу разом з усією клієнтською базою. Вони просто не знають про можливості CRM. Вивчаючи дану проблему, можна прийти до простого висновку - власники компаній, створивши систему роботи багато років тому, не хочуть її міняти тільки тому, що вона "працює".

Робота з CRM-системою позитивно позначиться на контролі відділу продажів і зможе мінімізувати непотрібне навантаження на менеджерів. Більшу частину рутинних процесів (оформлення договорів, комерційних пропозицій, рахунків, специфікацій) можна автоматизувати і не витрачати на це цінний час співробітників. Програма буде зберігати в собі всю інформацію по вашим клієнтам і операціях, а також аналітику, статистику та звітність, яка буде будуватися динамічно на основі даних, що надходять.

Замовивши в компанії Оnline Zone підключення CRM системи ви зможете без зайвої тяганини і зволікань:

  • вести облік кількості дзвінків, заявок і клієнтів в цілому;
  • автоматизувати внутрішні бізнес-процеси (ставити завдання, призначати зустрічі, робити розсилки і контролювати виконання справ);
  • ефективно управляти всіма угодами;
  • розуміти, на якому етапі оформлення замовлення знаходиться кожен покупець;
  • визначати, скільки клієнтів у роботі у кожного з менеджерів;
  • досліджувати причини відмови покупців від ваших продуктів і послуг;
  • аналізувати, на якому етапі ви втрачаєте клієнтів і чому;
  • створювати зручні умови співпраці як для ваших працівників, так і для покупців.