Про особливості річкових вантажних перевезень

Серед сучасних способів доставки вантажів незмінною популярністю користується і класичний варіант вантажоперевезень за допомогою водного сполучення, зокрема річковим транспортом.

Вантажоперевезення, здійснювані природними водними шляхами, такими як річки і озера, а також штучними, до яких відносяться канали та водосховища, до цього дня займають свою нішу в транспортній системі країни, незважаючи на велику ефективність авіа- і автомобільних перевезень. Доставка вантажів по воді - це найдавніший, а в минулому і зовсім єдиний метод транспортування вантажів різного роду, даний вид послуг і сьогодні не втратив актуальності, а на сайті https://usco.com.ua/ ви зможете ознайомитись з діяльністю компанії USCO, що надає послуги річкових вантажоперевезеннь по Україні. 

Перш за все, річкові перевезення в Україні зобов'язане існуванням такої потужної водної артерії як Дніпро. Було б нерозумно не використовувати даний природний шлях транспортного сполучення, адже такий спосіб переміщення об'єктів по воді дуже виручає, якщо немає необхідності в швидкій доставці, а одержувач знаходиться недалеко від річки.

Наприклад, раціонально застосовувати цей метод трансферу з метою доставки будівельних матеріалів, насипних вантажів, нафти, нафтопродуктів та інших об'єктів, які невибагливі до умов утримання і не прив'язані до певних термінів поставки. Також вантажоперевезення внутрішнім водним транспортом можуть бути частиною мультимодальних перевезень, коли транспортних засобів, що перевозять один і той же товар більше одного. Головну роль в затребуваності водного типу трансферу грає дешевизна, оскільки за іншими критеріями річкові перевезення явно програють. Але навіть з урахуванням наявних недоліків, в числі яких також сезонність послуги, цей спосіб все ще користується попитом, і держава планує розвиток галузі в найближчі роки.

Переваги та застереження щодо річкового транспорту

Використання річок дає наступні переваги:

  • низькі ціни на річкові вантажоперевезення;
  • універсальність, що дозволяє здійснювати поставку практично будь-яких типів вантажів великих обсягів, включаючи сипучі, рідкі, небезпечні і негабаритні;
  • безпека і збереження вантажу;
  • можливість планування термінів доставки щодо перевезення морським шляхом.

Разом з цим вантажоперевезення річковим транспортом мають певні недоліки. Мова про обмежений період річкової навігації. Крім цього практично завжди необхідне використання інших видів транспорту через неможливість на баржі або самохідному судні доставити вантаж в режимі «від дверей до дверей».

Від чого залежить вартість перевезень річковим транспортом

Основною водною артерією в Україні для перевезення вантажів залишається Дніпро. У загальному випадку вартість і термін річкових перевезень визначається такими моментами:

  • відстань між точками навантаження і вивантаження;
  • пори року, від якої залежить рівень води і наявність льоду;ї
  • конкретні особливості перевезеного товару.