Поради, щодо пошуку ріелтора

Продати або купити нерухомість самому дуже важко - це вимагає багато часу, сил і вміння торгувати. Набагато зручніше і надійніше доручити всі турботи професіоналу.

Але будинок або квартира - не якась там дрібниця, її не довіряють першій-ліпшій людині. І тут постає серйозне питання: як вибрати чесного і ефективного ріелтора, і не напоротися на дилетанта або шахрая. 

З чого починати пошуки

В першу чергу опитаєте родичів, друзів і знайомих. Це найпростіший і надійний спосіб. Можливо, хтось знає хорошого, перевіреного фахівця. Але рекомендації повинні стосуватися саме його професіоналізму. Тобто, фраза на кшталт «він відмінно продав мою стару квартиру» - це добре. А ось «він мій двоюрідний брат і класний хлопець» - це взагалі не рекомендація.

Перегляньте пропозиції агентств нерухомості і оголошення ріелторів в інтернеті. Це джерело дуже зручне, оскільки на спеціалізованих сайтах є багато корисної інформації. У звязку з цим хочеться порадити популярний портал нерухомості Недвіга про, де ви також знайдете актуальні пропозиції продажу і оренди нерухомості на первинному і вторинному ринку Києва, та України.

Вибираємо ріелтора: на що звернути увагу в процесі пошуку

Підбираючи кандидатів на «посаду» свого агента, уважно поставтеся до таких моментів:

  • Наскільки успішний обраний ріелтор? Людина, у якої за спиною багато вигідних угод, напевно і з Вашим завданням впорається на «відмінно». Зверніть увагу не тільки на послужний список, але і на дрібниці. Як ведеться сайт або блог, чи часто оновлюється інформація про професійні досягнення та ін. Якщо людина працює всерйоз, то обов'язково буде стежити за такими моментами, адже від них залежить перше враження. Також про успішність ріелтора говорить те, скільки у нього зараз оголошень. Ефективний і активний професіонал працює одночасно з багатьма об'єктами, а слабший навряд чи зможе набрати великий список.
  • На якій території він спеціалізується? Багато угод взагалі - це добре, але в ідеалі Ваш ріелтор повинен мати досвід роботи саме у Вашому районі. Бажано, щоб і зараз серед його оголошень було побільше «місцевих» пропозицій. Тут працює наступний механізм: багато оголошень по одному району - це багато дзвінків від покупців, зацікавлених в місцевій нерухомості. А розумний ріелтор буде пропонувати на вибір відразу кілька варіантів. І серед запропонованих часто буде потрапляти Ваш об'єкт, це і прискорить його продаж. Так само йде справа з купівлею.
  • Відгуки клієнтів. Вони можуть бути дуже корисними і розповісти про те, чого Ви не дізнаєтеся від самого кандидата. Але стежте за достовірністю кожного інтернет-відгука. Якщо хвалебний відгук розміщений на особистому сайті ріелтора і не містить контактних даних, немає ніяких гарантій, що він написаний реальним клієнтом. 
  • Якість оголошень. Хороший спеціаліст створює хороші оголошення. Щоб визначити їх якість, просто дайте собі відповідь на декілька питань. Ви захотіли б купити нерухомість, яку він пропонує в своїх оголошеннях? Наскільки вони інформативні та привабливі?

Використовуючи перераховані критерії, підберіть декількох кандидатів, яким будете телефонувати. Не варто обмежуватися одним інтерв'ю, нехай у Вас буде вибір. Але перед дзвінком обов'язково підготуйте питання. Ви повинні добре знати, про що будете питати у свого потенційного агента.

8 обов'язкових питань ріелтору: готуємося до інтерв'ю

  • Наскільки успішна його кар'єра? Попросіть кілька прикладів вдалих угод, бажано з підтвердженням, а не «зі стелі».
  • Яким типом нерухомості займається фахівець - житловою або комерційною, бюджетною чи елітною? Краще, щоб спеціалізація ріелтора збігалася з типом Вашої нерухомості.
  • Чи знає він Ваш район досить добре? Особливо важливо поставити це питання тим кандидатам, які не мають великого досвіду роботи саме в цьому районі.
  • Чи відвідує він тренінги і курси? Які? Вам треба переконатися, що обраний ріелтор розвивається як професіонал і швидко дізнається про всі зміни на ринку нерухомості. Навіщо Вам агент, який застряг в позаминулому році?
  • Який маркетинговий план і чи є він взагалі? Дізнайтеся, як ріелтор збирається працювати з Вашим об'єктом. Яку цільову аудиторію вибере? Де буде розміщувати оголошення? Як часто буде їх оновлювати? Чи стане обробляти оголошення із зустрічними пропозиціями? Якщо кандидат скаже, що буде продавати Ваш об'єкт тільки через газети безкоштовних оголошень, і навіть не згадає інтернет, краще йдіть від нього. Багато відповідають, що «оголошення вийдуть у всіх передових виданнях». Запитайте, в яких саме. Деякі відразу губляться, так як насправді жодного з подібних видань не знають.
  • Чи буде ця людина представляти тільки Ваші інтереси? Можливо, вона також захоче паралельно виступати від імені покупця Вашої нерухомості і стане між Вами посередником. В цьому немає нічого поганого, але таке краще знати заздалегідь.
  • У скільки він оцінить Вашу нерухомість? Тут цікава не стільки названа сума, скільки принцип оцінки. Якщо Вашій квартирі привласнили точну ціну на підставі тільки адреси і метражу, то перед Вами фахівець не дуже високого рівня. За такими параметрами можна назвати хіба приблизну вартість. Хороший ріелтор назве точну суму тільки після ретельного ознайомлення з об'єктом. В оцінці враховується до сотні параметрів - розмір, планування, тип обробки кожного приміщення, наявність капремонту, склопакетів, кодового замка на дверях під'їзду, місця для парковки і т.д. На вартість впливають навіть такі дрібниці як чистота в під'їзді, час вивезення сміття та відсутність «буйних» сусідів.
  • Скільки коштуватимуть послуги ріелтора? По-перше, дізнайтеся, чи буде це фіксована плата або відсоток від угоди. Другий варіант Вам більше вигідний. Отримуючи відсоток від угоди, ріелтор має стимул продати Вашу нерухомість дорожче. А якщо Ви домовитеся про фіксовану суму, він постарається продати об'єкт швидко і, швидше за все, дешево. Почувши, що агент бере за свої послуги, скажімо, 3%, запитаєте, чи не можна для Вас знизити комісію. Іноді це можливо, так чому б не отримати знижку? Адже навіть 0,5-1% від вартості будинку або квартири - це чималі гроші.