Основні ризики при придбанні вживаного автомобіля

На вітчизняному ринку багато хитрих продавців: перекупники, шахраї, приватники, які хочуть позбутися від битого автомобіля. Кожен з них переслідує свою мету - збути дорожче або взяти подешевше.

А ваше завдання - продати або купити автомобіль з пробігом за оптимальною ціною і не потрапити в пастку. І основне завдання - грамотно оформлений договір куплі-продажу, а тут https://blank-dogovor-kupli-prodazhi.com/ ви знайдете бланк цього документу, рекомендації по його заповненню, а також багато корисної інформації для автовласників.

Давайте розглянемо детально, яких підводних каменів вам варто побоюватися при придбанні авто з пробігом.

Продаж за дорученням

Найпростіший і доступний спосіб купівлі-продажу автомобіля полягає в оформленні у будь-якого нотаріуса генеральної довіреності на керування і розпорядження транспортним засобом новим власником. Після передачі продавцю грошей фактично власник автомобіля змінюється, але де-юре власник залишається колишнім.

Це означає, що поки покупець не переоформить машину на себе у відповідному держоргані, всю відповідальність за її поведінку і стан несе людина, яка записана в технічному паспорті. Наприклад, «листи щастя», що повідомляють про перевищення швидкості, невірному перестроюванні та ін., будуть приходити юридичній власнику і довести хто був за кермом в конкретний момент буде дуже складно. Те ж саме стосується і штрафів за парковку в недозволеному місці.

Найгірший варіант - це доведена причетність вашого автомобіля до ДТП, або якогось злочину і втечу з місця події нового власника, на якого виписана довіреність. Тоді проблеми з законом можуть виникнути і у вас.

Дізнайтеся максимально багато про свій автомобіль

Часто підковані в автомобільній темі перекупники люблять збивати ціну необгрунтовано і, умовно кажучи, «брати на понт», мовляв тут бита, там підфарбована, то зношене, це вимагає заміни. Якщо ви хочете продати автомобіль за максимально високою ціною і ви впевнені в своїй правоті, то надайте покупцеві сервісну книжку, в якій відзначені всі операції заміни і регулювання з точним зазначенням дати і абсолютного пробігу.

Якщо з технічним станом вашої машини все в порядку, тоді не соромтеся запрошувати на діагностику в перевірені СТО. Відповідний сертифікат не тільки не зменшить, але може і підвищити вартість вашого транспортного засобу.

Кредитне або прокатне авто

Авто, рекламоване для продажу приватним особою, може бути під заставою або кредитним. Це означає, що авто не належить продавцю, який тому не має законного права на продаж, і банк або компанія не відмовиться від свого інтересу або права на нього до тих пір, поки угода не буде врегульовано. У деяких покупців поширена помилка, що на них поширюються так звані закони про «невинних покупців», але це не так.

Надходять також всі нові повідомлення про шахрайства, пов'язані з прокатними автомобілями. Шахрай бере авто на прокат, потім запропонує угоду відразу багатьом покупцям, яких зможе знайти протягом короткого проміжку часу, отримає від всіх заставу, а потім просто поверне авто в прокатну фірму і зникне.

Перекупники-маніпулятори

Тільки 10% водіїв - професіонали, які самостійно оцінюють технічний стан автомобіля з пробігом. Ще 10% купують або продають відразу, без питань, не вникаючи в деталі. Решту 80% - ті, кому перекупник пояснює вигоди купівлі-продажу, з ким торгується. Виходить, що на найбільшу групу покупців впливає особистість продавця, а не характеристики автомобіля.

Перекупник тисне на слабкі місця власника авто, «впарює» його і розігрує спектакль. Наприклад, вода у вихлопній трубі - це нормально. Багато водіїв про це не знають, а перекупник сідає за кермо, піддає газу і каже: «Ой, щось не в порядку у тебе. Дивись, вода якась випливає». Переконує клієнта, що таке «корито» ніколи за високу ціну не продати. Довірливий власник авто попадається на гачок, і перекупник суттєво збиває ціну.

Все це - рольові ігри маніпуляторів. Таким продавцям все одно, порадите ви їх друзям чи ні, залишитеся ви задоволені угодою або будете згадувати її недобрим словом все життя. Тому що їх мета - нажива тут і зараз. Репутація не важлива.