Обережно, цистит! Що потрібно знати про підступну хворобу

Згідно з медичною статистикою, в Україні кожна десята людина хоча б раз на рік стикалася з таким захворюванням, як цистит. Найчастіше цією хворобою страждають жінки дітородного віку - це пов'язано з особливостями будови сечостатевої системи, яка менш захищена від проникнення і розповсюдження патогенних мікробів, ніж чоловіча.

Якщо цистит не лікувати, то він може перейти в хронічний процес, який може призвести до дуже серйозних наслідків для здоров'я. Тому важливо знати, як розпізнати і лікувати це підступне захворювання.

Що ж таке цистит

Якщо описати цей термін сухим медичною мовою, то вийде приблизно наступне: цистит - запалення сечового міхура, викликане бактеріями. Тобто це не хвороба мокрих ніг, як прийнято вважати, а звичайна бактеріальна інфекція, найчастіше викликана кишковою паличкою.

Гострий цистит практично завжди супроводжується розладом сечовипускання, різкими больовими відчуттями внизу живота, іноді - підвищенням температури тіла до субфебрильної. У сечі може бути присутня «суспензія» (каламутний осад сірого або білого кольору) і навіть кров.

Тим часом цистит може протікати і у прихованій формі, коли відсутні симптоми, лабораторні та бактеріологічні показники перебувають у межах норми. В такому випадку запальний процес можуть показати тільки додаткові дослідження: розгорнутий аналіз крові і цистоскопія.

Загалом, більш детальніше що таке цистит, про основні симптоми, і ефективні методи лікування цього небезпечного захворювання ви дізнаєтесь на сайті pochka.com.ua. 

Причини циститу

Отже, ми розібралися з тим, що таке цистит, давайте поговоримо про причини його виникнення. Спровокувати розвиток хвороби можуть такі чинники:

  • Переохолодження або застуда: як наслідок, загальне ослаблення організму і імунної системи;
  • Збої гормонального характеру: вагітність, пологи;
  • Малорухливий спосіб життя, що викликає застій крові в кровоносних судинах органів малого таза;
  • Застій сечі - точніше, її поганий відтік;
  • Патогенні бактерії і запалення статевих органів - одні з найчастіших причин.

Також до причин виникнення циститу відносяться: недотримання правил особистої гігієни, стрес, що послаблює захисні сили організму, і, крім того - часте вживання гострої їжі і алкоголю.

Що робити при перших ознаках захворювання

Важливо розуміти, що запалення сечового міхура вимагає своєчасного і кваліфікованого лікування. В іншому випадку гострий цистит може стати хронічним, який буде спричиняти незручності пацієнтові все життя.

Тому при виникненні неприємних відчуттів необхідно відразу ж звернутися до фахівця і здати аналізи. Вони допоможуть виявити збудників і визначитися з подальшою тактикою. Стандартна схема лікування, як правило, зводиться до трьох ключових моментів: прийому антибактеріальних і протизапальних ліків, дотримання дієти і особистої гігієни