Психологія форекс

Психологія трейдера - це не порожній звук на валютному ринку Форекс, так як саме психологія часто стає причиною помилок. Одні і ті ж помилки простежуються серед практично всіх трейдерів, а значить помилки викликані чимось набагато глибшим ніж особистий досвід.

Причина помилок - страх. На жаль, виявляється, що, коли справа доходить до прийняття рішень на живому активному ринку, замість зон головного мозку, що відповідають за раціональне мислення, за справу береться гіпоталамус, вирішальний ситуацію в режимі «бий або біжи». Тоді рухами трейдера починає керувати страх. 

Втім, страху не буде, якщо довіритися досвідченому міжнародному форекс-брокеру Roboforex, що успішно функціонує на цьому ринку з 2009 року, з ним ваша торгівля гарантовано дасть плідні результати. 

Сьогодні ми розглянемо, як ми повинні поводитися і реагувати на торгові ситуації з правильної точки зору психології торгівлі на Форекс.

Психологія торгівлі на Форекс - забобони

Трейдерам легко відчувати впевненість у своїй здатності зберігати спокій і збиратися під час торгових сесій до відкриття ринку. Однак, як тільки ринок починає працювати, це вже інша історія.

Коли стикаєшся з реальними фінансовими рішеннями, емоціям дуже легко увійти в гру. Ми не можемо уникнути наших емоцій, але ми можемо навчитися обходити їх.

Перевірте себе, якою мірою ви схильні до одному або декільком з цих забобонів:

  • Схильність до самовпевненості
  • Схильність до прив'язування "вчорашніх" висновків до "сьогоднішніх" рішень
  • Схильність уникати збитків

Обговоримо кожен з них.

Торгова ейфорія

Перший урок по психології торгів на ринку Форекс зводиться до попередження про торгову ейфорію. Люди, цілком природно, егоцентричні. Наші его потребують визнання того, щоб ми знаємо, що робимо, і що ми робимо це краще, ніж середньостатистична людина.

Саме тому багатьом так складно визнавати свої помилки. Любий слушний шанс самоствердитися негайно пускається в розхід. Тут-то трейдери і трапляються найчастіше.

Бувало важко закривати в мінус? Коли жорсткі стопи перетворюються в м'які і продовжують відсуватися разом з ціною, поки рівень маржі не дійде до 100%, після чого стає вже страшно по-справжньому. Рішення просте: дозвольте собі робити помилки! Не тягніть збиток, закривайте вчасно за жорсткими стопами, дотримуючись власних же правил. Так ви збережете і час, і гроші, і нерви.

Ефект якоря

Другий урок торгової психології стосується так званого ефекту якоря. Йдеться про зони комфорту. Піддаються даному забобону трейдери, котрі аналізуючи ринок, грубо кажучи, приходять до висновку, що завтра ринок буде схожий на сьогоднішній, тому сьогодні він схожий на вчорашній.

Якорем може служити недавня висока ціна інструменту, що трималася на певному рівні досить довго. Завтра ціна впаде, а післязавтра впаде ще, але трейдер, зациклений на рівні, не зможе зрозуміти, що ринок пішов. Швидше за все, він повернеться, але чи є час і гроші чекати?

Ринки змінюються. Будуючи прогнози сьогодні, беріть до уваги минулі рівні, але не прив'язується до них, якщо того не вимагає ваш аналіз.

Страх збитків

Страх збитків в деякому сенсі регулюється не бажанням визнання збитковості власного ходу думок, як в першому пункті, а з іншого абсолютно відчутним відчуттям втрати того, що вже своє. Коли ордер просідає, рука так і тягнеться до кишені, щоб заткнути його.

У трейдингу, страх збитків, як не дивно заважає тягнути прибуток, тому що люди більше цінують те, що у них є, ніж те, що могло б бути.

Ми взагалі цікавим чином оцінюємо і порівнюємо між собою можливі прибутку і збитків. Наприклад, розглядаючи варіанти дій, людина швидше віддасть перевагу варіанту з потенційно меншою втратою, ніж з потенційно більшим прибутком, навіть якщо йому так просто здається.

Експерименти показали, що люди швидше інвестують у фінансовий інструмент, якщо сказати їм, що середня прибуток 7%, ніж в той же інструмент, якщо сказати, що прибуток впав до 7% відсотків.