Грунт під мікроскопом: що дає агрохімічний аналіз

Агрохімічний аналіз грунту - один з інструментів, який дозволяє підвищити ефективність сільського господарства. Оскільки знаючи характеристики грунту, можна правильно підбирати культури і добрива.

Для досягнення високих врожаїв, необхідно оптимальне поєднання всіх факторів, що впливають на ріст і розвиток культур. Визначальними факторами є вода, температура, кількість сонячної енергії і кількість поживних елементів в грунті.

Для того, щоб визначити живильний «потенціал» Вашого поля, необхідно провести комплексний аналіз грунту, а на сайті https://agrotest.com/article/tekstura-mehanichnyj-sklad-gruntu/ ви дізнаєтесь про діяльність київської аналітичної лабораторії АГРОТЕСТ, де можна замовити цю послугу.

Важливість проведення агрохімічного аналізу для підвищення урожайності

Всім відомо, що якість вирощуваних культур тісно пов'язана з родючістю грунту. Під родючістю слід розуміти здатність ґрунту забезпечувати потребу рослин в елементах живлення, воді.

Визначення кислотності грунту

Одним з важливих показників родючості грунту є кислотність, інакше кажучи, вміст у грунті вапна. Кислотність грунту безпосередньо діє на кореневу систему рослин і на грунтові мікроорганізми. Визначення кислотності грунту необхідно для з'ясування можливості дії на грунт різних форм, доз і сполучень добрива, а також підбору культур.

Для більшості культурних рослин найбільш сприятлива нейтральна або слабокисла реакція грунтового розчину. Найбільш оптимальні значення кислотності для:

  • редиски, картоплі, моркви 5,5-6,0;
  • для томата, перцю, огірків 6,0-6,5;
  • для яблуні, малини, кукурудзи 6,5-7,0;
  • для буряка столового, цибулі ріпчастої 7,0-7,5;
  • для квасолі, бобів 7,5-8,0

Знаючи величину рН грунту і зіставляючи її з оптимальним значенням рН для окремих сільськогосподарських культур, можна встановити відповідність чи невідповідність реакції досліджуваної грунту для нормального росту певної культури.

Поживні речовини

Родюча земля повинна містити весь комплекс поживних речовин, необхідних для росту рослин. Основними елементами, що вимагаються в значних кількостях, є азот, фосфор. Дефіцит чи надлишок будь-якого з цих елементів призводить до появи у рослин видимих ​​ознак дефіциту.

Недостатність азоту і фосфору впливає на стан рослини в цілому або його більш старого листя. При нестачі цих елементів спостерігається значна затримка росту і листя прагнуть зайняти прямостояче положення на стеблі, утворюючи з останніми гострий кут.

У разі нестачі азоту рослина набуває ненормально світло-зелене забарвлення і його нижнє листя в більшій чи меншій мірі жовтіють. У разі нестачі фосфору рослина має незвично темно-зелене забарвлення, а листя або зовсім не жовтіють, або жовтіють незначно.

При надлишку азоту і фосфору спостерігається нерівномірність дозрівання рослини. Схильність до вилягання, підвищена поражаемость хворобами, слабка опірність до несприятливих умов.

Щоб цього не сталося, рослини отримували оптимальну кількість доступного азоту і фосфору з грунту, необхідно періодично проводити аналіз грунту в спеціалізованій агрохімічної лабораторії. Тому слід поставитися до визначення в грунті легко засвоюваних рослинами форм азоту (нітратних і аміачних), і рухомих форм фосфору (фосфатів) з підвищеною увагою.

Аналіз води

Не менш важливим для отримання високого і якісного врожаю є встановлення придатності води для поливу. Вода, яка використовується для зрошення сільськогосподарських культур, надає пряме і непряме вплив на формування врожаю.

Велика кількість деяких розчинних солей у воді негативно позначається на сольовому, живильному, водному режимах зрошуваною грунту. Тому, перш ніж використовувати воду для зрошення, необхідно встановити ступінь її придатності, а саме надмірна кількість деяких розчинних солей в ній. Вміст у ній різних солей визначають хімічними аналізами, які проводяться в спеціалізованих агрохімічних лабораторіях.