Особливості монтажу бойлера

Автономні водонагрівачі (бойлери) користуються в Україні значним попитом, так як вони істотно поліпшують умови життя в невпорядкованих будинках (дачах) і в деяких випадках замінюють штатне гаряче водопостачання в квартирах.

Загалом, монтаж такого приладу як бойлер слід доручити професіоналам, зокрема, якщо ви живете в районі столичної Оболоні, на сайті http://home-master.kiev.ua/santehnik_obolon.html можна замовити досвідченого сантехніка. Можна спробувати зробити це самотужки, але тільки за умови дотримання безлічі нюансів і працюючи з напарником. Установка бойлера становить небезпеку у вигляді того, що найчастіше він має велику вагу і встановлюється практично «під стелею».

Монтаж бойлера: етапи

  • Отже, бойлер готовий до установки - і перша дія, це продумати схему підключення на папері - як краще врізати холодну (вхід з трубопроводу) і гарячу воду (вихід). Виходячи з цього, потрібно підібрати оптимальне місце для бойлера - де він не буде заважати відвідувачам приміщення, де зручно зробити розводку труб і прокласти / замінити електропроводку.
  • Друга дія - перевірити міцність стіни. Бойлер об'ємом 50 л. в повному спорядженні буде важити не менше 60 кг, тому необхідне кріплення з запасом - на 100-120 кг. Важливо також перевірити міцність самої стіни - в будинках з дерев'яними або цегляними стінами міцність нижче, тому варто двічі перевірити міцність використовуваних гаків, на яких має бути висіти бойлеру.
  • Третя дія - перевірити і при необхідності замінити електропроводку, яка має живити бойлер. Типова його потужність - від 1,5 до 2,5 кВт, що найчастіше більше можливостей проводки, часто розрахованої лише для освітлення. Проводи повинні витримувати потужність 2,5 кВт без нагріву.
  • І, нарешті, четверте - переконатися в цілісності штатних квартирних трубопроводів, які часто виявляються аварійними. Буде не зайвим, використовуючи установку бойлера, провести заміну старих труб (особливо залізних) на пластикові. При належній вправності і наявності паяльника для труб, цю процедуру можна зробити самостійно.


Установку бойлера зручно проводити як мінімум удвох, так як даний процес трудомісткий і важкий фізично. Процес спростить монтаж бойлера в зручному для цього місці - буде важливо повністю очистити / розібрати приміщення для установки бойлера. Це дозволить заощадити час і зробить установку безпечною.

При належному умінні і наявності інструменту, можна зробити самостійну розводку труб згідно зі схемами, широко доступним в Інтернеті. Варто тільки додати, що запуск системи здійснюється тільки після пробного наповнення водою і перевірки всієї свіжозібраної системи на протікання.

Типові помилки при установці водонагрівача

  • Неправильно з'єднаний бойлер і водопровід. Як правило, сучасний бойлер і водопровід з'єднується завдяки припою. Якщо занадто близько зробити його до резервуару бойлера це може викликати в подальшому проблеми. Пластикові шари які знаходяться всередині резервуара можуть бути розплавлені від тепла припою. Найкраще це робити подалі від резервуара, на знятій трубі виконати припайку.
  • Необхідність діелектричного з'єднання. Якщо у вашому будинку де буде встановлений бойлер труба зроблена з міді, а матеріал роз'єму бойлера зроблений з міді або латуні, то необхідним буде за допомогою діелектричного з'єднання з'єднати їх. Це потрібно зробити для того, щоб не сталося електричної корозії через знаходження труби в прямому контакті з міддю.
  • Перший запуск бойлера. При першому запуску водонагрівача, дуже багато людей включають його і не чекають поки бак повністю заповниться водою. Гарячі елементи підігрівача бака при такому включенні можуть вийти з ладу. Саме з цієї причини дуже важливо: спочатку набираєте бак водою, тільки потім включаєте.