Нюанси вибору двигуна для човна

Для любителів активного відпочинку на воді, в тому числі і риболовлі, човен дає свободу переміщення, а човновий мотор розширює ці можливості. Ми розповімо, який мотор більше підійде для вашої човни

Багато любителів водних подорожей, як правило, починають з малого - покупки надувного гумового веслового човна. Але «апетит приходить під час їжі» і після багатогодинної боротьби з течією і вітром на відкритій воді люди приходять до висновку, що до човна потрібен і мотор. Це позбавить від мозолів на руках і дозволить швидше переміщатися до потрібної точки на водній гладі. 

Якщо рішення остаточне, то не варто зволікати, адже саме зараз інтернет-магазин https://lodka5.com.ua/motory/ пропонує широкий асортимент сучасних мотрорів, різноманітних чрвнів і аксесуарів до них по найкращій вартості!

На які швидкості ви розраховуєте

Щоб не робити помилки у виборі мотора відразу варто вибрати свій варіант відповіді:

  • Мене влаштовує неквапливе переміщення по воді на швидкості 6-12 км / год
  • Мені потрібна висока швидкість 17-34 км / ч для швидкого подолання великих відстаней (глісуючий режим)

У першому випадку, яка б навантаження в човні у вас не було (в межах 220 кг) вам підійде двотактний мотор потужністю 2,6 або 3,6 к.с. Але навіть з цими двигунами, якщо загальне навантаження в човні знаходиться в межах 120 кг (сам човен, мотор і все, що в човні), є шанс вийти на гліссе і досягти швидкості 17 км / год. Найлегше цього можна виконати з човнами-плоскодонками і човнами з надувним дном.

Такі мотори привабливі тим, що мають вбудований бензобак, невелику вага - 12,5 кг, мала витрата палива - близько 1,5 л на годину (приблизно на 5 км) і вони невибагливі в обслуговуванні. До того ж вони не займають багато місця в багажнику автомобіля і не сильно навантажують підвіску.

У другому випадку краще вибирати двигуни потужністю від 5 до 9,8 к.с., а швидкість буде сильно залежати від загального навантаження і розташування вантажу в човні (бажано рівномірне). Щоб зрозуміти, яка буде потрібно потужність мотора для виходу в глісуючий режим, підрахуйте загальну вагу пасажирів, човни, двигуна і різного вантажу і розділіть його на 30. Результат (орієнтовно, багато що залежить від конструкції човна) буде кількість к.с. для мотора.

Як вибрати відповідну потужність човнового двигуна

Спробуємо приблизно розрахувати потужність двигуна для типової ситуації з двома пасажирами. Мотори з позначеними вище характеристиками потужності мають вагу близько 26 кг, а ПВХ човен завдовжки 320 см з оснащенням - близько 34 кг. Вага двох пасажирів по 80 кг (160 кг) і різних речей до 30 кг (включаючи бак з бензином) складе в сумі 190 кг. Разом близько 250 кг. Обчислення показують, що для такого навантаження для пересування по воді в режимі глісування (25 км / год) буде потрібно двигун з потужністю 8,3 к.с.

Тобто як не крути, а для комфортних подорожей на великі відстані удвох і більше потрібно двигун на 9,8 к.с. Якщо потрібен запас потужності і більш високі швидкості (до 45 км / год), то має сенс подумати про більш дорогі пристрої потужністю від 9,9 к.с. Але і важити такі мотори будуть від 35 кг. Чи зможете ви переносити і перевозити такі тягарі в своєму авто, враховуючи, що і великий човен важить 45-70 кг?

Двотактна чи чотиритактна модель

Найбільш популярними моделями є двотактні двигуни. Вони мають відносно невелику вагу - 26-27 кг і невибагливі в обслуговуванні і перевезення. До того ж вони істотно дешевше чотиритактних моделей, які через особливості конструкції і наявності масляного картера потрібно транспортувати тільки в певному положенні. Зауважимо, що чотиритактники при одних і тих же потужних характеристиках важать на 30% більше, ніж двотактники. До того ж, вони більш "педантичні" в обслуговуванні.

Разом з тим, у чотиритактних двигунів є два важливі переваги, через які їх обирають профі: вони мають тихий вихлоп, стійку роботу на малих обертах (що важливо при троллінгу) і для них не потрібно змішувати бензин з оливою - потрібен тільки бензин.