Особливості догляду за літніми людьми після інсульту

Численними дослідженнями доведено, що інсульт у літніх людей виникає набагато частіше. Головними причинами цього є незворотні вікові зміни в структурі головного мозку. Протікає захворювання в літньому віці набагато важче і прогноз на одужання не завжди сприятливий.

Інсульт вже багато років очолює сумний список «Причини смертності у людей похилого віку». Врятувати хворого, повернути йому радість і повноту життя в силах якісна реабілітація.

Доглядом за хворими після інсульту повинні займатися професіонали, тільки в цьому випадку є шанс на відновлення. У цьому контексты хочеться порадити київський будинок для людей похилого віку "Пори року", про який детальніше можна дізнатися на сайті https://dom-zabot.com.ua/ukhod-posle-insulta. Саме тут для тих, хто переніс інсульт складається індивідуальна програма з урахуванням етимології хвороби, реабілітаційного потенціалу, віку, наявних супутніх патологій. Активне відновлення відбувається в перші три місяці після інсульту. Якщо в цей період не розпочати активну і грамотну реабілітацію, час може бути безповоротно втрачено.

Що це за недуга?

Інсультом називають хворобу, при якій порушується кровообіг в мозок. Людина після інсульту потребує турботи з боку близьких і своєчасної медичної допомоги.

Найпоширеніша причина інсульту - артеріальна гіпертензія на тлі хронічної хвороби нирок. Крім того, інсульт може спровокувати:

  • атеросклероз;
  • ендокринні розлади;
  • цукровий діабет;
  • захворювання крові.

У літньої людини трапляється геморагічний або ішемічний інсульт. Кровоносна судина в мозку розривається або протікає, і настає геморагічний інсульт. Йому передує сильна перевтома, стрес. Серед симптомів виділяють прискорене дихання, блювання, головний біль, тахікардія.

Ішемічний різновид нерідко виникає після інфаркту міокарда. Артерії мозку звужуються, що викликає кровотік. Хворий відчуває сильне запаморочення, темніє в очах, аж до глибокої непритомності. Часто до інсульту у людини різко погіршується зір, слух, настає короткочасний параліч кінцівок.

Догляд за хворим

Лікарі одностайні: відновлювати здоров'я після інсульту найкраще в приватному реабілітаційному центрі, зокрема у згадуваному пансіонаті "Пори року". У таких установах людині гарантується правильний догляд, своєчасні процедури, контроль над станом. Успіх реабілітації багато в чому залежить від психологічного настрою хворого, підтримки близьких.

Правильний раціон

Після інсульту людині необхідно дотримуватися спеціальної дієти, яку призначає лікар.

Найбільш корисними продуктами для такого хворого будуть банани (калій в рази знижує ризик повторного інсульту), чорниця і бобові. Слід утриматися від вживання алкоголю, міцного чаю, кави. Крім того:

  • варто обмежити вживання м'ясних і рибних страв (не більше 100 г в день);
  • виключити жирне м'ясо (свинину, баранину), гостре, борошняне, копчене;
  • їжу запікати або варити, а не смажити;
  • частіше готувати свіжі овочеві салати з невеликою кількістю рослинної олії, легкі супи, коричневий рис, морепродукти.

Масаж

Процедура повертає рухливість кінцівок, стимулює виведення зайвої рідини з організму. Головне завдання масажу - запобігти розвитку пролежнів.

Хворому спочатку згинають і розгинають суглоби, розтягують м'язи. Робити масаж повинен спеціально навчена людина. Кількість і час сеансів визначає лікар.

Дозвілля хворого після інсульту

Розваги покликані покращувати настрій, надавати сил. Дозвілля хворого зобов'язаний дати надію на одужання і повернення до повноцінного життя. Збирання пазлів покращує концентрацію, відновлює рухову активність пальців. В'язання, малювання, шиття - захоплюючі і дуже корисні заняття.

Живе спілкування з близькими, прослуховування радіо та читання газет допомагає стежити за тим, що відбувається в світі. Хворий не відчуває себе ізгоєм, а, значить, шанси на одужання істотно збільшуються!

Будинок для людей похилого віку "Пори року" - справжній порятунок для людей, яких здолав інсульт. Персонал забезпечить всім необхідним для швидкого одужання: 5-разове збалансоване харчування, процедури, своєчасний прийом ліків, цілодобове спостереження. Хворий оточений турботою і увагою. Це найкращий варіант, коли у родичів немає можливості самостійно доглядати за літньою людиною після інсульту.