Зернова кава: переваги і види обсмажування

Кава, мабуть, найвідоміший і найпопулярніший напій у світі. І серед усіх видів кави великим попитом користується зернова. Правильно вибрати кавове зерно під силу далеко не кожному, особливо, коли мова йде про новачка в цій справі. І якщо ви насправді хочете зануритися в неповторний кавовий світ, то вибір головного продукту потрібно робити обгрунтовано.

Переваги зернової кави

Безумовно, зерновой кофе має бути найвищої якості, а тому, щоб не натрапити на сумнівний фальсифікат невідомого походження, потрібно купувати її в перевірених місцях, зокрема на ekava.com.ua. Не менш важливим є дотримання процедури її приготування, що дозволяє отримати насичений, неповторний аромат і смак. 

Так чому ж люди віддають перевагу саме зерновому виду? По-перше, кава в зернах - напій натуральний, володіє цілим рядом переваг. Кофеїн, який присутній в бобах, надає бадьорості та енергії. І саме за це цінується даний напій бадьорості. По-друге, напій, приготований з подрібнених бобів, має унікальний смак, аромат. Причому, у кожного сорту свій індивідуальний запах і смакові якості. 

Смак напою може бути абсолютно різним: з кислинкою, з нотками шоколаду, медовим, гіркуватим, ванільним, квітковим і т.п. Все залежить від місцевості, де вирощений продукт, і від способу його приготування.

Обсмажування

Обсмажування - один з процесів приготування кави. Така обробка необхідна для того, щоб надати зернам неповторний смак і аромат, які залежать від ефірних олій, присутніх всередині бобу, а їх більше 600! В процесі обсмажування зерен ці ефірні олії починають поступово виходити з бобу, насичуючи його унікальним смаком і ароматом. Тому варто розуміти, що смакові якості і запах готового напою залежить не тільки від сорту, але і від ступеня підсмажування зерен.

Вибір за ознакою ступеня обсмаження залежить безпосередньо від смакових уподобань кофемана. Тут же варто знати, що і дата обсмаження грає одну з вирішальних ролей при виборі продукту: обсмажені боби здатні зберігати свої смакові і ароматичні властивості протягом 25-35 днів. І чим довше зберігаються боби після обсмажування, тим менш насиченим за смаком і ароматом буде приготовлений напій.

Слабка ступінь обсмаження

Світле (слабке) обсмажування може бути в декількох інтерпретаціях:

  • Скандинавська. Зерна обсмажуються на слабкому вогні. Такий вид обробки не передбачає розкриття бобів. Після такого обсмаження зерна набувають аромат свіжої випічки. Таке обсмажування найчастіше використовується для кенійської, нікарагуанської і ямайської арабіки. Напій з таких бобів припаде до душі тим, хто любить неміцну каву з тонким і м'яким ароматом.
  • Американська. Зерна томляться до першого крекінгу - потріскування. У процесі приготування боби стають світло-коричневими за кольором. Напій по смаковим і ароматичним якостями не яскраво виражений.
  • Міське. Боби смажать до другого потріскування. За цей проміжок часу вони набувають рудуватий відтінок. Напій, приготовлений з бобів такий обсмаження, виходить темним, а в післясмаку відчувається легка кислинка.


Універсальна ступінь обсмаження

Це свого роду золота середина. Нею користуються багато виробників даного продукту в усьому світі. Термообробка за такою технологією ділиться на кілька ступенів:

  • Повна міська. Боби обсмажують до другого потріскування. Під час термічної обробки на їх поверхні з'являється крапелька олії. Напій виходить дуже ароматним, приємно тягучим з горіхово-гіркуватим присмаком і легкою кислинкою.
  • Французька оксамитова. Боби обсмажують до появи димку від ефірних масел. Продукт в процесі обсмажування стає глянцевими, темно-коричневими за кольором. Напій з таких бобів вийде солодкуватим з відтінками карамелі в післясмаку. Він досить міцний, насичений.

Сильна ступінь обсмаження

Такий вид обсмаження стане знахідкою для тих, хто любить терпкість, насиченість, і гірчинку в смаку напою. Сильна термообробка застосовується до бобів робусти і арабіки, привезеним з Бразилії, Куби і Гватемали. Існує кілька ступенів темного обсмаження:

  • Турецька. Термічна обробка проводиться до появи насиченого аромату обсмажених бобів. Кавовий смак - гіркуватий, з карамелевими нотками. Напій виходить тягучим, міцним.
  • Новоорлеанська континентальна. Зерна смажать до того моменту, поки вони не почнуть темніти, тріскатися і диміти. Смак готового напою виходить гіркувато-димним з відтінками перепаленого цукру.
  • Мексиканська. Полягає в повному висушуванні зерен. Такі боби не використовуються для приготування напою самостійно. Їх додають до складу купажів, що дозволяє отримати нові смакові якості готового напою.