Еволюція iPhone: від 4 до 12

Десять років тому Apple створила iPhone 4, це було інше прочитання смартфона, перехід від округлих ліній до рубаним торцях, іншій естетиці. Апарат сильно виділявся на ринку, сприймався абсолютно іншим за свою зовнішність.

Для лінійки iPhone 12 вирішили використовувати рівно той же дизайн з поправкою на те, що за десять років змінилися розміри екранів і, відповідно, корпусів. Ті ж iPhone 4 /4s/5/5s були компактними за мірками навіть тих років, їх ширина була надмірною (58.6 мм в iPhone 4). Для порівняння, ширина iPhone 11/11 Pro становить 75.7 і 77.8 мм відповідно. Майже на два сантиметри більше в ширині, і це необхідність через більші діагоналі екрану. 2020 рік представив IPhone 12 Mini, який обов'язково знайде своїх прихильників серед користувачів.  

Рубані торці iPhone 12 всіх версій при великій ширині - це мінус до ергономіки, чудес просто не буває. Обов'язково зайдіть подивитися на ці апарати в магазині на свої очі, додайте до них чохол і оцініть, як вони будуть врізатися в руку. Фанати Apple будуть твердити, що все могло бути ще гірше. Але питання в тому, що Джоні Айва в Apple більше немає, а ті, хто його змінив на посаді, не вміють створювати класний дизайн, вони переосмислюють те, що вже було. І їм байдуже на ергономіку рішення, адже це не так вже й важливо, чи не так?

І якщо iPhone 4 був протиставленням ринку смартфонів зі своїм вдалим дизайном, що виділяв його серед інших моделей, то iPhone 12 інший - це спроба виділитися без оглядки на зручність використання апарату. А значить, потрібно буде використовувати чохол, щоб якось приховати ці межі і щоб вони не так врізалися в долоні.

Починаючи з iPhone X в смартфонах від Apple з'явилася чубчик, він необхідний для розпізнавання особи. Така собі фірмова фішка, що з'їдає шматок екрану. Перший час китайські виробники навіть копіювали чубок, але потім відмовилися від нього, так як ніякої потреби в ньому немає. Камери врізають в екран, а скоро вони будуть і зовсім заховані за дисплеєм. У Apple такої технічної можливості просто немає, вони так не вміють, а купити чужі напрацювання дуже дорого. Адже нові технології коштують дорого, а в Apple намагаються продавати старі речі за ціною останніх новинок.

Зате максимальна різноманітність кольорів, так як це не так дорого, як створити новий дизайн, і відволікає погляд від основної проблеми. А знаєте, в чому вона? Нам продають старий дизайн, старі технології в новій упаковці.