АВА-терапія в роботі з дітьми з розладами аутистичного спектру

В Україні, за даними статистики, близько 0,1% дитячого населення страждають на аутизм. Познайомимося з однією з популярних методик дефектологічної роботи, яка допомагає дітям з емоційними і поведінковими розладами адаптуватися в суспільстві, а саме АВА-терапією.

Розберемося, яких результатів може досягти фахівець при її використанні. А на сайті apelsin.kh.ua ви дізнаєтесь про діяльність харківського центру логопедії і психології АПЕЛЬСИН, де успішно використовують дану методику.

АВА-терапія (прикладний аналіз поведінки) - це комплекс освітніх і психологічних методів, розроблений в 1960-х роках вченими з Каліфорнійського університету на чолі з Іваром Ловаасом. Методика заснована на поведінкових технологіях. Педагог (батько, вихователь) дає дитині завдання, задає питання. Якщо дитина виконує завдання правильно, її заохочують (словами або матеріальним стимулом: іграшкою, частуванням і т. д.), а помилки ігнорують. Дитина починає повторювати заохочувані дії, замінюючи ними негативну поведінку.

Основа АВА-терапії - це розуміння взаємозв'язку між поведінкою і середовищем. Тобто педагоги і батьки повинні розуміти, як соціальні та фізичні напрямні можуть вплинути на ті чи інші дії і здібності дитини.

Для кого метод ефективний

В першу чергу АВА-терапія розрахована на усунення проблем з поведінкою у дітей з розладами аутистичного спектру (РАС). Але її успішно застосовують і при інших поведінкових і емоційних порушеннях: синдром дефіциту уваги і гіперактивності, психологічному інфантилізм при ДЦП і т. д.

Результати роботи з дітьми по методу АВА-терапії

  • Формування навичок для заміщення проблемної поведінки. Дитина вчиться робити те, що потрібно, замість того, що не можна.
  • Розвиток і / або підвищення соціальних і академічних навичок дитини, навичок самообслуговування і самодопомоги.
  • Поліпшення когнітивних навичок.
  • Розвиток мотивації до навчання, підвищення здатності зосереджуватися на завданнях.
  • Узагальнення і перенесення поведінки з одних ситуацій / середовищ в інші. Наприклад, дитина спочатку вчиться успішно виконувати завдання вчителя на індивідуальних заняттях, а потім починає робити те ж саме на уроках в загальноосвітній школі.

Також АВА-терапія допомагає змінити реакцію оточуючих на поведінку дитини. Батьки та інші родичі, педагоги і вихователі вчаться уникати дій, що підкріплюють проблемна поведінка.

Умови ефективності АВА-терапії

Чим інтенсивніша і триваліша терапія, тим вона ефективніша. Для аутистів АВА-терапію починають у віці 2-8 років. Важливі регулярність застосування методики, частота занять АВА-терапією.

Згідно з результатами досліджень творця методу Ловааса, які підтвердили і інші вчені, при обсязі занять від 40 годин в тиждень під керівництвом спеціально навчених педагогів рівень приблизно 50% дітей з РАС за 2 роки підвищується до рівня здорових однолітків з навичок спілкування, самообслуговування, самодисципліни. При обсязі навчання 10 годин на тиждень такі результати показують лише 2 дитини з 100.

Ефективність занять також залежить від вихідного рівня і індивідуальних особливостей дитини, поставлених завдань, професіоналізму фахівців, готовності сім'ї включитися в процес навчання. Причому професіоналізм фахівця є одним з головних факторів, що впливають на ефективність методики.