Основні критерії вибору зимового спецодягу

Від правильної екіпіровки в холодну пору року залежить життя і здоров'я людей, а в підсумку, вся діяльність підприємства. Що включають комплекти зимового спецодягу, на що необхідно звернути увагу при виборі - нагальні питання для роботодавців.

У холодну пору року персонал будівельних, охоронних, рятувальних та інших міських служб повинен бути правильно екіпірований. Від варіанту спецодягу залежить здоров'я людей, виконання професійних завдань, а в підсумку, успішна діяльність підприємства. А замовити якісний спецодяг ви зможете на сайті https://spetsodezhda24.com.ua компанії Спецодежда 24, де представлено широкий асортимент зимових, літніх і демісезонних курток, штанів, комбінезонів, жилетів, футболок, взуття, рукавиць, головних уборів, а також засобів захисту дихання, слуху, зору. 

Які ж основні критерії слід враховувати при виборі верхнього зимового одягу?

Конструкція

Незважаючи на різноманітність сучасного зимового спецодягу, існують нюанси, властиві буквально всім виробам. Вони завжди мають прямий силует і припуск на вільне облягання - це вимоги стандарту. Допускається регулювання обсягу по лінії талії і низу виробу, а також регулювання довжини бретелей на штанах й напівкомбінезонах. Обов'язковими елементами конструкції є прокладка-утеплювач, утеплений комір, капюшон, вітрозахисні планки, внутрішні манжети-напульсники.

В іншому слід керуватися тими вимогами, які важливі для конкретного підприємства. Наприклад, наявність підсилюючих накладок, світловідбивних і сигнальних елементів. Замовник має право вибрати найбільш підходящу форму коміра, капюшона, рукавів і т.д. Будь-яка зимова куртка оснащена кишенями, але їх форма і кількість, наявність застібок і клапанів - це індивідуальне перевагу замовника.

Тканина верху

Щоб при оформленні замовлення не зіткнуться з труднощами, вже на етапі формування чека-листа краще мати уявлення про всі види тканини, які застосовуються для пошиття верху зимового спецодягу. Їх досить багато, розрізняються вони сировинним складом і щільністю. Як правило, вони наділені спектром характеристик:

  • високий теплозахист і зносостійкість,
  • стійкість на розрив, розтягування і стирання,
  • здатність відштовхувати воду і бруд.

Окрім того, деякі види тканин мають спеціальну захисну обробку, що забезпечує вогнестійкість, кислотостійкість, нефтемасолоотталківаніе і т.д.

За сировинним складом тканини діляться на натуральні, синтетичні і сумішеві. З натуральних тканин найчастіше використовується парусина (брезент). Вона відрізняється надзвичайною міцністю та щільністю. Парусину з водовідштовхувальним і вогнетривкої обробкою використовують для пошиття костюмів зварників і металургів.

Найбільш придатними для пошиття зимового одягу є інноваційні сумішеві тканини, тобто тканини, що містять і натуральні і синтетичні волокна. Вони стійкі до будь-яких проявів зимової погоди і не вимагають складного догляду. До них відноситься тканина Грета з саржевим переплетінням ниток. Завдяки такому переплетінню поліефірна основа виявляється з лицьового боку і забезпечує надійний захист від промокання і забруднень. Бавовняні нитки залишаються на вивороті і створюють сприятливий мікроклімат в пододягному просторі.

Ідеальним синтетичним матеріалом є тканина Оксфорд. Завдяки особливому переплетінню поліестерових (іноді нейлонових) ниток і ПУ покриття вона не промокає, відмінно захищає від вітру і зберігає тепло.

Утеплювач

Зимовий одяг не повинен обмежувати рухів і при цьому забезпечувати надійний захист від холоду. Тому до його складу включаються утеплюючі з мінімальним питомою вагою.

Колись найпоширенішим і широко використовуваним матеріалом був ватин. Тепле, повітряне полотно, отримане з різних волокон, володіє хорошими теплозахисними властивостями, має великий термін служби. Але через відносно велику вагу, сьогодні використовується рідко і тільки в комбінації з більш легкими утеплювачами.

Найпопулярніший сучасний утеплювач - синтепон. Він виготовляється зі звичайних поліефірних волокон, відрізняється низькою питомою вагою і гарною формостійкістю. Для поліпшення теплозахисних властивостей нерідко синтепон комбінують з ватином або іншим утеплювачем.

Холлофайбер - більш сучасний і інноваційний матеріал, отриманий шляхом термічного скріплення пустотілих поліефірних волокон. Він дуже міцний і біологічно стійкий, відмінно тримає тепло і при цьому не створює парниковий ефект.

Надійним захистом від холоднечі і холоду стане одяг на термофіні. До складу цього високотехнологічного утеплювача входять звичайні поліефірні бікомпонентні легкоплавкі волокна, які після багатоетапної термообробки утворюють м'яке і легковаге полотно з відмінними експлуатаційними та гігієнічними характеристиками.