Прозорі відносини: як вибрати надійного генпідрядника

Будівництво промислових об'єктів «з нуля» або реновація застарілих площ вимагають детального відповідального підходу. Одним з ключових факторів успіху офісних проектів є правильний вибір генерального підрядника.

Генеральний підрядник - це не просто виконавець робіт, а один з ключових учасників проекту з будівництва офісу. Саме тому так важливо, щоб він включався в проект вже на етапі планування і постановки завдань.

Досвідчений добросовісний генпідрядник, яким по праву вважається компанія MSBUD, і про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://msbud.com/ru/, допоможе на самому початку проаналізувати поточну ситуацію і провести технічний аудит, оцінити обсяг необхідних робіт, що в подальшому дозволить уникнути зайвих витрат і неприємних сюрпризів.

Однак, перш ніж залучати компанію в свій проект, замовнику важливо провести детальний аналіз релевантності потенційного підрядника, перевіривши його по ряду серйозних критеріїв, які дозволять сформувати повне уявлення про майбутнє виконавця офісного проекту, співпраця з яким має бути довгостроковою і продуктивною.

Фінансова стабільність

Є кілька важливих критеріїв, за якими замовник може оцінити кандидата на роль генерального підрядника. В першу чергу, потрібно переконатися, що генпідрядна компанія володіє необхідними фінансовими і людськими ресурсами для ведення конкретного проекту. Недостатня матеріально-технічна база партнера може стати причиною припинення робіт і значного збільшення витрат. Річний оборот генпідрядної компанії повинен бути не менше суми контракту, тобто повної вартості проекту. Бажано, щоб виконавець не потребував банківські гарантії, що говорить про його достатньої фінансової стійкості.

Якщо одні генпідрядники є скоріше координаторами проектів, які в ситуації відсутності власних ресурсів залучають на кожен вид робіт різні компанії, то інші організації мають власні ресурси. Також варто побоюватися тих, хто бере робочі ресурси в штат виключно після укладення контракту з замовником. У першому випадку - генпідрядник, скоріше, виконує функції «прокладки» і за всіма законами вартість його послуг буде завищена (або буде надано більш низьку якість). У другому випадку виникають істотні ризики, що стосуються кваліфікації та передбачуваності рівня якості роботи співробітників. Так, генеральний підрядник, який гарантує стабільний результат, має в штаті на постійній основі інженерів і висококваліфікованих робітників.

Репутація і компетенції

Репутація генпідрядної компанії формується виходячи з кількості і якості виконаних проектів, і цю інформацію легко перевірити. Однак варто і звернути увагу на наявність релевантної спеціалізації генерального підрядника. Важливо, щоб виконавець мав в своїй практиці успішні кейси з будівництва або реновації офісів для компаній зі схожими вимогами та компетенціями. Наприклад, будівництво офісу для IT-організації має свою специфіку щодо роботи над приміщеннями для розміщення додаткових серверних потужностей, крім того з боку підрядника важливо вміння побудувати простір для роботи проектних команд. Реалізація ж офісу банку може зажадати експертизи в будівництві сховища.

Прозорий підхід

Генеральний підрядник повинен бути готовий вибудовувати з замовником прозорі і чесні відносини: розкривати всю інформацію про постачальників, своїх партнерах для виконання спеціальних робіт, давати повну картину ціноутворення.

Іноді компанії цілеспрямовано занижують накладні витрати і свій прибуток, щоб виглядати більш привабливо на етапі тендера. Такий демпінг може сигналізувати про те, що підрядник вирішив заощадити на якості матеріалів.

Бувають випадки, коли підрядник зменшує обсяги інженерних систем або закладає матеріали, що не відповідають проектним характеристикам. У підсумку в процесі співпраці клієнт отримує кращі умови по виконанню проекту на папері, але найгірший результат на практиці. І якщо підміну чистових матеріалів не складно помітити вже в ході реалізації проекту, то відсутній обсяг інженерних систем замовник ризикує виявити тільки в процесі експлуатації.

Проблем можна уникнути, якщо зажадати від генерального підрядника розгорнуту кошторис проекту. У цих ситуаціях потрібно надати замовнику повну викладку по всім видам робіт, пояснити собівартість матеріалів та їх потенційну витрату. Такий підхід формує довіру, яке стає важливим фактором успіху і запорукою своєчасного завершення проекту.

Ефективне управління

Нарешті, генеральний підрядник повинен вміти ефективно управляти проектом на своєму рівні компетенції. Чітка координація роботи постачальників і виконавців сприяє дотриманню строків і також дозволяє вибудувати прозору структуру роботи над проектом.

Генпідрядник повинен стати для замовника «єдиним вікном», через яке розподіляються завдання і відбувається зворотний зв'язок клієнта з підрядниками.