Що таке роумінг

Роумінг — це послуги мобільного зв'язку, що надаються абоненту оператором за межами "домашньої" мережі.

Роумінг підрозділяється на:

  • внутрішньо — працює в регіонах країни, в яких є мережа "домашнього" оператора;

  • національний — працює в регіонах країни, в яких немає мережі "домашнього" оператора, але діють партнерські угоди з іншими місцевими операторами зв'язку;

  • міжнародний — працює в країнах, в яких у "домашнього" оператора укладені партнерські угоди з місцевими операторами зв'язку.

Найбільш безпроблемний роумінг забезпечує стандарт GSM. Саме тому на нього зараз переходять Америка та Азія. GSM - це Міжнародна асоціація стандартів, в яку входять всі оператори, що працюють в цьому форматі. Спочатку GSM використовувався як глобальний мобільний сервіс для Скандинавії, потім "розповзся" по Європі і світу. Якщо вас цікавлять дешеві дзвінки у Казахстан, то ви можете розглянути пропозиції від мобільного оператора Київстар. Також є інші пропозиції, які можуть вас зацікавити. 

Зони роумінгу

Поступово всі найбільші оператори прийшли до того, що поділили все роумінгові зони на території і позначили єдину вартість дзвінків, sms і інших послуг у всьому регіоні. Маркетингові дослідження показують, що користувачеві простіше знати вартість і не замислюватися, через якого оператора він тримає зв'язок, ніж запам'ятовувати, у кого які послуги скільки коштують, як це було ще кілька років тому.

Територіальний поділ усіх країн на зони з однаковим тарифом виглядає приблизно наступним чином:

  • національний роумінг
  • Європа + Туреччина
  • Північна і Центральна Америка
  • Азія, Африка, Австралія та інші країни

Близько 60 найбільших лайнерів світу оснащені системою мобільного зв'язку. Зараз обговорюється можливість забезпечення мобільного зв'язку в літаках - система AeroMobile (Норвегія) — ведеться сертифікація рейсів.

GPRS доступний вже в більшості роумінгових країн. З кожним роком все дешевше і доступніше стають такі послуги, як WAP і MMS.

Для клієнта вартість послуг залежить від зони роумінгу. Ще кілька років тому послуги роумінгу в кожній країні і у кожного оператора коштували по-різному. Вважається, що нинішня ситуація зручніше, хоча питання, звичайно, спірне. До поділу світу на кілька тарифних зон, користувач міг вибирати, з якого оператора відправляти дешевші sms, з якого - приймати місцеві дзвінки, а з якого - дзвонити на батьківщину.