Ремонт без проблем: вибираємо грунтовку

Перш ніж взятися за оновлення стін, їх потрібно підготувати, щоб ваші шпалери не відклеїлися через пару днів. І без грунтовки в цьому питанні не обійтися. Саме вона відповідає за якісне "зчеплення".

Не прогрунтувавши нормально стіни, можна дуже швидко отримати сюрприз у вигляді відклеєних шпалер. Але не тільки вони «дружать» з ґрунтовкою. Перед фарбуванням стін їх також потрібно добре обробити. Це актуально і перед штукатуркою стелі, укладанням плитки, ґрунтовкою стін перед наклеюванням шпалер. Грунтовка створює непомітну плівку, яка допомагає утримати оздоблювальний матеріал.

Одним словом, щоб не прийшлося переробляти ремонт, застосування грунтовки необхідне, а в інтернет-магазині http://centr-stroy.kh.ua/stroitelnie-himiya/ ви знайдете цей матеріал, а також іншу необхідну удівельну хімію найвищої якості по доступній вартості. 

Навіщо ще вона потрібна?

  • Захищає від вологи і грибка. З ґрунтовкою стіни стають більш вологостійкими. Деякі грунтовки можуть запобігти утворенню цвілі, грибка, володіють антикорозійними властивостями. Наприклад, рятують дерев'яну поверхні від появи гнилі. Є грунтовки для дерев'яних підлог.
  • Поліпшує зчеплення. Навіть якщо ви добре зробили побілку, все одно залишаються деякі шорсткості і нерівності. А грунтовка як би проникає в поверхню і скріплює проблемні ділянки. І допомагає краще прицілитися обробці.
  • Економить фарбу. Вона відмінно заповнює пори, які є в стінах. І тоді поверхня буде не так активно "є" фарбу.
    Вони мають багато різновидів, які працюють на різних поверхнях.

Щоб підібрати грунтовку, яка ефективно спрацює у вас вдома або в офісі, варто розібратися в їх класифікації.

За способом дії

  • Глибокого проникнення. До складу грунтовки входять акрилові сополімери, які заповнюють пори. Тому її застосовують для грунтовки пористих основ. Це хороша грунтовка під штукатурку, гіпсова грунтовка, для гіпсокартону, бетону. Грунтовка для гіпсу просочує поверхню і проникає на 5-10 мм всередину, пов'язуючи поверхню в надійне підгрунтя. Наносити таку ґрунтовку слід кілька разів, перш ніж вона висохне. Зазвичай чекати висихання шарів потрібно близько години.
  • Універсальна грунтовка. Її використовують безпосередньо перед завершальним етапом обробки. Вона утворює тонку плівку, яка як чарівний магніт дозволяє утримувати наноситься покриття. Швидко сохне, влагоустойчива. Підходить така грунтовка для ванної кімнати. До того ж, це грунтовка паронепроникним, створює певний бар'єр для проникнення повітря. Робить поверхню більш монолітною і цілісною. Можна для ванної підібрати грунтовку гідроізоляційну.
  • Бетоноконтактна грунтовка. Хороша для застосування на гладких поверхнях, так як створює деяку шорсткість, ефект наждачного паперу. Грунтовка для бетонних стін допоможе шпалерам добре триматися.
  • Фасадна грунтовка. Грунтовка морозостійка для зовнішніх оздоблювальних робіт. Вона стійка по відношенню до атмосферних опадів. Грунтовка фасадна ціною трохи дорожче призначеної для внутрішніх робіт.

Яка грунтовка краще? І для чого вони призначені? У цьому потрібно розібратися, щоб розуміти, який товар відповідає вашим цілям.

Типи грунтовок

  • Акрилова. Найбільш поширена грунтовка, яка підходить практично для всього. Вона ефективно працює на всіх поверхнях, крім металу. Підійде для нанесення на штукатурку, бетон, цегла, дерево і ДСП. З додаткових переваг - досить швидко сохне.
  • Епоксидна. Грунтовка по металу, зверху покривається фарбою. Цей вид грунтовки відносять до лакофарбових матеріалів, які забезпечують антикорозійне покриття. Часто така грунтовка потрібна для фарбування авто. Їх перевага - заповнення пор, що дозволяє створити щільне і тверде покриття. Мінус - епоксидка довго сохне, час сушіння може зайняти і 12 годин. Також забезпечать відмінну адгезію з наливною підлогою, можеь глибоко проникати в навіть в старі поверхні.
  • Мінеральна. Покращує властивості стін, стель, перекриттів. Нею добре обробляти бетон, штукатурку, керамзитобетонні і газосиликатні блоки. Підійде також для ДСП, гіпсокартону. Час висихання - від 2 до 24 годин в залежності від виробника і оброблюваної поверхні. Часто використовують, щоб згладити нерівні поверхні стін з бетонних блоків і цегли. В'язка основа - цемент.
  • Алкідна. Оптимальний варіант для дерев'яних поверхонь, але також працює і на бетоні, оцинкованій сталі, склі. Служить базою під масляні фарби. Якщо роботи проводяться по дереву, може стати ґрунтовкою для рідких шпалер. Грунтовка може використовуватися для зовнішніх робіт, забезпечуючи антикорозійне покриття металевих поверхонь. Покривають таку ґрунтовку алкидной емаллю. З додаткових переваг - грунтовка заповнює мікроскопічні пори металевої поверхні. Тому на прогрунтовану поверхню йде набагато менше фарби. Може боротися з виникненням цвілі.
  • Гліфталева. Використовується як для зовнішніх, так і для внутрішніх робіт. Складається з наповнювача і фарбувального пігменту. Нею можна покривати бетон, метал, дерево скло. На прогрунтовану поверхні добре лягають фарби і емалі. Є різні види цього типу грунтовки. Деякі використовуються виключно для роботи по металу, так як створюють антикорозійну захисну плівку. Інші грунтовки універсальні.
  • Перхлорвінілові грунтовки. Призначені тільки для зовнішніх робіт, можуть наноситися на бетон, штукатурку і метал. Сохнут швидко - вже через годину можна продовжувати роботи.
  • Полівінілацетатна. Використовується виключно в поєднанні з олійними фарбами. Швидко сохне - до подальших робіт можна приступати вже через півгодини.