Що таке антибіотики і як вони справляються з бактеріями

Антибіотики увійшли в наше життя більше півстоліття тому. Завдяки ним пневмонія, туберкульоз, гангрена та інші інфекційні захворювання стали не смертельно небезпечними для людей.

Але навіть всі найсильніші антимікробні засоби не можуть знищити деякі хвороботворні бактерії. в природі відбуваються різні мутації, тому ми маємо такі патогенні організми, яким не може протистояти жодний препарат. З кожним роком стійких мікробів стає дедалі більше. Тому всі зусилля медиків напрвілені на пошут та розробку необхідних засобів, які зможуть подолати патогенну флору. 

Походження антибіотиків

Антибіотики вперше запропонував використовувати американський мікробіолог, який винайшов стрептоміцин. Препарат і до сьогодні застосовується у лікуванні туберкульозу. Стрептоміцин як і пеніцилін виробляється грунтовими мікроорганізмами. але існують і інші мікроорганізми — продуцентні антибактеріальних речовин.  

Згідно з найбільш поширеному в науковому колі визначенню, антибіотики являються такими, які виробляються живими організмами. Вони здатні знищувати бактерії, віруси та гриби, звичайні пухлинні клітини та подавляти їх ріст. В Україні активно працюють над пошуком препаратів, які зможуть бути максимально ефективними в боротьбі проти небезпечних захворювань, а замовити такі препарати можете на сайті компанії Farmaco. 

Але це не означає, що антибіотики  які існують вироблені живими клітинами. Хіміки вже давно навчились вдосконалювати та підсилювати антибактеріальні властивості природних засобів. Вони модифікують їх за допомогою хімічних речовин, в результаті отримують напівсинтетичні антибіотики. З великої кількості існуючих засобів в медичній практиці використовуються лише близько ста видів.   

Супротив бактерій    

Після того, як були відкриті антибіотики, медики сподівались, що за короткий проміжок часу людство позбавиться від більшості інфекційних хвороб, проте на практиці все виявилося не так. Справа в тому, що вже через кількох років після широкого застосування антибіотиків у медицині, хвороботворні бактерії починають виробляти стійкість до таких препаратів. Це явище називається резистентністю. Біологічна точка зору переконує в тому, що це ніщо інакше, як боротьба між людством та бактеріальним світом. Популяції бактерій швидко змінюються, при їх розмноженні виникають різноманітні мутації, що дозволяю шкідливим організмам бути стійкими проти антибіотиків. Ця стійкість виявляється дуже високою, а разом з високою швидкістю розмноження бактерій, компенсується та частина бактерій, які не витримали вплив антибіотиків.