Як вибрати пансіонат для літньої людини

Пансіонат для літніх людей - це для багатьох сімей кращий вихід з ситуації, що склалася. Часом, літній людині необхідний цілодобовий догляд, кваліфікована медична допомога, а родичі всього цього дати не можуть.

Потрібно вчитися, ходити на роботу, а найняти доглядальницю дорого і не завжди доцільно. Сама літня людина починає відчувати себе тягарем, з'являються непорозуміння, образи. У пансіонатах для літніх людей є спілкування з такими ж людьми, кваліфікована медична допомога, належний догляд.

У чому ж переваги пансіонатів для літніх людей, і на які критерії варто звертати увагу при виборі?

Відвідайте пансіонат особисто

Потрібно не просто почитати відгуки в інтернеті, подивитися фотографії, а й відвідати пансіонати особисто, оцінити комфорт і психологічну обстановку. Для літньої людини зміна пансіонату може стати психологічною травмою, адже вона там уже знайде нових друзів і знайомих. Тому, вибираючи пансіонат, зважують всі «за» і «проти».

В Україні до пансіонатів ставлення неоднозначне. Раніше це були похмурі будинки престарілих, де панувала гнітюча атмосфера, і практично повна відсутність гідних умов проживання.

Сьогодні з'являється все більше приватних будинків престарілих, а вони нагадують хороший санаторій або 3-5-зірковий готель. В якості прикладу можна навести київський пансіонат "4 сезони", про який детальніше можна дізнатися на сайті dom-zabot.kiev.ua. Тут працює свій штат турботливих доглядальниць, досвідчений медичний персонал. Для літніх людей забезпечується дозвілля і відпочинок, повноцінне пятиразове збалансоване харчування.

Правда, рівень комфорту і багато іншого залежить від ціни перебування в пансіонаті. Найчастіше ціна вказується за день або місяць. Пропонуються різні рівні комфорту - економ, стандарт, преміум, еліт.

На які критерії потрібно звернути увагу при виборі пансіонату

Місцезнаходження

Хороші пансіонати зараз зазвичай розташовуються в зелених, екологічно чистих зонах, але поблизу великих міст. У пансіонаті можна відвідувати родича, тому варто вибирати заклад, до якого зручно добиратися. Це повинно бути місце, далеке від шуму, звалищ і заводів. Варто оцінити територію - вона повинна бути обгородженою, доглянутою, впорядкованою (з лавочками, алеями, альтанками).

Ціни і що включає стандартний набір послуг

Варто вивчити ціни, і що саме входить в пакет послуг, пропонованих за певною вартістю. В одному пансіонаті в ціну входить тільки проживання і харчування, а в іншому, ще й цілодобова медична допомога. Ціна залежить не тільки від рівня комфорту, і вона повинна підходити клієнту, адже кожен має на певний бюджет. Дорожче можуть коштувати не тільки номери преміальної якості або покращене харчування. Дорожче зазвичай коштує обслуговування лежачих людей похилого віку або з певними захворюваннями, потребами. Ціни потрібно узгодити остаточно, а потім вже оцінювати заклад за іншими критеріями.

Ціна варіюється зазвичай від 300 до 500 грн в день. У пансіонаті "4 сезони" місячне перебування обійдеться в суму від 9000 грн/місяць, і сюди включаються комфортні умови проживання з відмінним харчуванням, професійним медичним доглядом, психологічною терапією, організацією дозвілля. Багато пансіонатів готові робити знижку, наприклад, якщо оплачується наперед проживання за кілька місяців.

Варто звернути увагу на саму будівлю пансіонату - наскільки вона нова, доглянута. Чи давно робився ремонт, чи є природне освітлення в номерах? У закладі повинні бути пандуси і не дуже круті сходи.

Наявність зручностей і номери

Оцінюється номер, наскільки він комфортний. У хороших пансіонатах номери оснащені душовою і туалетом. Меблі повинні бути зручними. Для лежачих людей забезпечуються спеціальні медичні сучасні ліжка.

На скільки людина розрахований номер - в елітних номерах поселяють і одну людину, а звичайні розраховані на 2-4 літніх людей.

Обслуговуючий персонал

Важко оцінити роботу персоналу, особливо по спілкуванню з клієнтом. Краще оцінювати доброзичливість персоналу по тому, як вони спілкуються з людьми похилого віку, спостерігаючи за тим, чи не проскакує якась дратівливість, невдоволення, байдужість.

Пансіонат може надавати різні додаткові послуги:

  • цілодобова доглядальниця;
  • дозвілля, культурна програма;
  • спеціальне харчування та інше.