Все, що потрібно знати про блискавки і бігунки для одягу

Купивши красиві штани вашого улюбленого кольору, фасону і марки, прекрасне враження геть зіпсується, якщо блискавка розійдеться в найвідповідальніший момент. Ось чому варто приділяти пильну увагу цим застібкам. Якісна блискавка, бігунок, яка не відірветься і не зіпсується, зручне кріплення подарують вам впевненість у своєму зовнішньому вигляді.

Мало хто, крім виробників, професійних швачок і закрійників, замислюється про види блискавок і їх призначення. Тільки фахівець зможе відповісти, який саме бігунок варто вибрати або яка ширина блискавки найбільш краща для тих чи інших речей. Що говорити про необхідну кількість зубчиків, кілець і ланок! Для обивателя таке питання абсолютно не важливе. Адже вся увага акцентується на виборі виробу, тканини, фасону.

Кожна блискавка складається з стрічок (довгих, коротких, тонких, широких), які кріпляться по краю ланки. З'єднуються обидві стрічки за допомогою бігунка, або, як його називають в народі, собачки. Він акуратно ковзає по ланках, поєднуючи обидві сторони речі (одягу, білизни, сумки та ін.). Ось чому блискавка надійно застібається і дозволяє фіксувати частини виробу. А вигідно купити бігунки оптом, та іншу якісну швейну гарнітуру ви зможете в компанії Zipper.

З чого складається стандартна блискавка

Який би не був зовнішній вигляд блискавки, вона виготовляється з наступних частин: бігунка, стрічок, обмежувачів, ущільнювача і тасьми. Також на ній прикріплений брелок. Залежно від виду і конструкції, блискавки діляться на підвиди. Дуже популярною є кручена. На стрічках для застібки присутні виступи, які, при ковзанні бігунка, чіпляються за виступи з протилежної частини блискавки. Рух собачки відбувається легко і вільно. Волокно, як правило, намотується на тасьму. Воно виготовлене з синтетичного волокна. Його спеціально закручують у вигляді спіралі, щоб вийшли виступи.

Металева блискавка складається з зубчиків (виготовлених з металу). Також можуть використовуватися латунь або нікель. Таким чином зубчики кріпляться на дроті. Кожен з них складається з виступу і поглиблення, щоб бігунка було зручніше ковзати. Ланки кріпляться міцно, одне на інше.

Металева блискавка дуже надійна. Але, у зв'язку з тим, що вона складається з металу, іноді може ламатися. Буває, ланки випадають або бігунок заїдає під час застібання. Тракторна блискавка більш схожа на тракторну гусеницю. Кожен зубчик кріпиться на тасьмі окремо, за принципом "канавки". Вони трохи випирають на блискавки, але, завдяки поглибленням, дозволяють надійно застібати виріб. Зубчики виготовлені з пластику. Вони добре переносять прання і не так схильні до корозії. Але, в порівнянні з іншими видами, менш міцна і надійна.

Потайна блискавка майже нічим не відрізняється від своїх "побратимів", крім того, на зубчики накладається тасьма. Вона прикриває застібку. Якщо підібрати потаємну блискавку за кольором одягу, її можна сховати. Це дуже зручно, наприклад, для пошиття нарядних вечірніх суконь, топів, шорт.

Бігунки і їх види

Залежно від виду блискавки підбирається бігунок (або собачка). Найбільш поширеним видом є універсальний бігунок. Він підходить до кручених і тракторних блискавок, адже здатний з'єднувати металеві ланки і спіральне волокно.

На ринку представлені бігунки "тракторні", розроблені спеціально для тракторних блискавок. Вони виготовлені з широкими стінками, щоб "захопити" міцніше ланки. Залежно від потреби і блискавки, для якої виробляються бігунки, вони розділені на види. Наприклад, бігунки для спіральних, потайних, тракторних блискавок, і т.п.

Розмір залежить від типу блискавки. Відмінності між такими бігунками, як правило, в підошвах і ширині. Одні можуть трохи більше розширюються, на інших - гострі підошви, або ж нестандартної форми. Також виготовляють унікальні бігунки, створені спеціально для якогось вбрання або речі. Їх форма - похідна від побажання замовника. Іноді такі бігунки роблять з дорогоцінних металів.

Як бачите, хоч зовнішній вигляд бігунків, на перший погляд, ідентичний, вони відрізняються за формою і ширині. Ви можете купити готову блискавку з бігунком, що значно спростить роботу з підбору бігунка. Але бувають випадки, коли доводиться міняти лише собачку, а не всю блискавку. Особливо це стосується потайних блискавок.

Догляд за блискавкою і бігунками

Як би це не звучало, але слід доглядати за застібками, як і за всім виробом. Справа в тому, що ланки мають властивість зношуватися, як і собачки. Дешева, неякісна блискавка схильна до поломки. Якщо ж її часто застібати, вона не прослужить і місяця.

Застібки на чобітках, черевиках, сумці, гаманці також можуть зламатися. У взуття потрапляє бруд, вода, засоби для чищення, жирний крем для взуття, який здатний зіпсувати ланки (зубчики). Фахівці радять стежити за збереженням блискавки і регулярно перевіряти, як працює бігунок. Він повинен швидко ковзати по поверхні і щільно з'єднувати ланки. Слідкуйте, щоб туди не потрапляв бруд. Кожен зубчик повинен ідеально "сідати" в поглиблення. Так блискавка щільно закриється.

Шевці радять періодично, раз в один - два місяці наносити на губку крем для взуття і змащувати застібку на взуття. Почекати кілька хвилин і акуратно видалити залишки крему. Але такий метод підійде далеко не всім видам блискавок. Особливо може пошкодити тракторну блискавку. Замочок буде заїдати або взагалі розійдеться.

Найкраще ретельно протирати сухою серветкою або з мікрофібри блискавку. Бережіть її від попадання води, миючих засобів. Про всяк випадок, після того, як вимиєте і вичистите взуття, перевіряйте, як працює застібка.