В яких випадках необхідні ліки для розрідження крові

Антикоагулянти — це лікарські препарати, що знижують активність згортання крові і перешкоджають надмірному утворенню тромбів.

Сучасні ліки для розрідження крові впливають на різні ланки процесу коагуляції крові і застосовуються для профілактики і лікування артеріальних або венозних тромбозів і тромбоемболій.

Коли необхідно застосовувати антикоагулянти

Можна виділити наступні основні причини застосування оральних антикоагулянтів:

  • миготлива аритмія: порушення серцевого ритму у вигляді безладного скорочення передсердь, яке може призводити до утворення згустків на їх стінках;
  • механічні клапани серця: хірургічна заміна пошкоджених серцевих клапанів їх механічними аналогами. При цьому організм реагує на «чужорідний» механічних клапан і запускає небажаний процес згортання крові.

Приблизно 75% ускладнень після операцій по протезуванню клапана пов'язано з кровотечею і тромбоемболією, які можуть виникнути протягом першого року після операції. У пацієнтів з механічним протезом мітрального клапана масивна тромбоемболія відбувається з частотою 4-12% в рік. У хворих з механічним протезом в аортальной позиції цей показник вище. Варфарин допомагає знизити ці показники приблизно до 1% і продовжує залишатися найбільш ефективним препаратом для більшості пацієнтів.

  1. Тромбоз глибоких вен: при уповільненні кровообігу згустки можуть утворюватися в глибоких венах м'язів стегна або тазу.
  2. Легенева емболія: згусток, який утворився в глибоких венах, потрапляє в праві відділи серця і по легеневих артеріях переміщається в легені, де блокує кровоток.
  3. Профілактика надмірного утворення тромбів внаслідок генетичних порушень згортання крові.
  4. Інсульт: згусток крові потрапляє в мозок і призводить до раптового припинення мозкового кровообігу.
  5. Інфаркт міокарда: пошкодження серцевого м'яза в результаті інфаркту міокарда може призводити до утворення згустків крові в шлуночках серця.

Однак, опираючись на інформацію, представлену в діючих протоколах лікування, використання 75 мг аспірину щоденно — основний метод профілактики судинних ускладнень у пацієнтів, котрі мають високий кардіоваскулярний ризик розвитку захворювань. Більш детальну інформацію щодо застосування цього препарату ви можете знайти на https://apteka-ds.com.ua/catalog/krovonosna-systema/preparaty-dlya-rozridzhennya-krovi. Перед використанням будь-якого медичного препарату необхідно проконсультуватися з лікарем і надати йому данні про терапію, яка використовується на поточний момент.