Якою повинна бути шкільна дошка

Поряд з сучасним презентаційним обладнанням популярністю як і раніше користується звичайна крейдяна дошка для школи. Це найпростіший спосіб зробити записи під час заняття як самому лектору, так і учневі, який відповідає біля дошки. Витратним матеріалом є крейда - один з найбезпечніших і недорогих матеріалів.

Від дошки не поспішають відмовлятися в багатьох середніх і вищих навчальних закладах, так як це практичний, довговічний і економічний варіант. У цій статті ви дізнаєтеся, які дошки для письма бувають і яким вимогам вони повинні відповідати, а в інтернет-магазині https://shop.tso.ua ви можете купити якісні сучасні шкільні і офісні дошки, фліпчарти різної конструкції, розмірів і типів покриття від провідних виробників.

Як вибрати крейдяні дошку в клас або аудиторію

Дошка повинна відповідати санітарно-гігієнічним нормам. Якісна поверхня помірно поглинає світло і не дає відблисків, тому учням легко зчитувати інформацію з такої дошки. Це важливо для збереження зору учнів, оскільки дошка за нормативами повинна висіти на відстані 2,4 м від першої парти.

При виборі шкільної дошки в клас або аудиторію, зверніть увагу на наступні параметри:

  • Покриття. Для навчальних закладів рекомендується вибирати дошки з матовим, антивідблисковим покриттям. Для комфортного письма крейдою металеву поверхню покривають лаком. Які кольори використовуються для класних дощок? Для сприйняття інформації з відстані оптимально читання білого тексту з темного фону. Тому колір крейди і дошки повинні бути контрастними. Поширені кольори для шкільних крейдяних дощок: чорний, темно-зелений, коричневий.
  • Габарити. Розмір дошки повинен бути пропорційний площі стіни. Для великих аудиторій підійдуть трисекційні дошки, невеликі класи оснащуються односекційними.
  • Магнітна поверхня. Таке покриття дозволяє закріпити додаткові демонстраційні матеріали та навчальні посібники.

Основні види шкільних дощок

Сучасні шкільні дошки оснащуються зручними кріпленнями і полками для приладдя (крейди, магнітів, губки для стирання). В якості матеріалів використовують нетоксичні і безпечні види металу або пластику, рами роблять з алюмінію або дерева. У навчальних закладах користуються популярністю такі види шкільних дощок:

  • Крейдяна. Універсальна поверхню темного кольору. Можна використовувати крейду або крейдяний маркер будь-якого кольору. При письмі крейда не кришиться і лягає рівною лінією завдяки лаковому покриттю дошки. За такими дошками легко доглядати, написане легко стирається м'якою губкою.
  • Магнітно-маркерна. Основна відмінність таких дощок в тому, що на них пишуть маркерами.
  • Фліпчарти. Ще такі пристосування називають дошки-мольберти. Оскільки на опору встановлюється спеціальний альбом, використаний лист просто видаляється. Вони підходять для проведення спецкурсів і індивідуальних занять.
  • Пробкові стенди. Призначені для ознайомчої роботи. Зазвичай за допомогою коркових дощок оформляють простір для оголошень, розкладу, виставки шкільних робіт. На них не пишуть, будь-які матеріали кріпляться за допомогою кнопок.

Особливості конструкції

На тип конструкції впливає спосіб монтажу дошки. Так в залежності від кріплення розрізняють наступні види дощок:

  • Настінні. Бюджетний варіант. Надійно кріпляться до стіни. Чи не займають додаткового простору.
  • Підлогові. Мобільна конструкція. Повертається навколо своєї осі і можна продовжувати писати з іншого боку. Таким чином при меншій довжині підлоги дошка має таку ж корисну площу, як настінна.
  • Пересувні. Робоча поверхня кріпиться на стійці з коліщатами. Їх зручно розміщувати в актових залах, вчительських або аудиторіях для потокових лекцій, а також в інших приміщеннях, де недоцільний монтаж стаціонарних.

Конструкція дошки також залежить від кількості елементів, які складають робоче поле дошки. Бувають односекційні і трисекційні дошки. Останні закриваються як стулки, або мають розсувний механізм. На додаткових секціях можна писати з двох сторін.

При виборі важливо розуміти, діти якого віку будуть працювати з виробом. Дошка повинна бути досить широкою, але при цьому підвішена на такій висоті, щоб кожному школяреві було видно все полотно. Його нижній край не повинен знаходитися дуже близько до підлоги.