Лапароскопія: операція без шрамів і ризиків

Кожна людина хоче завжди бути здоровою. Однак трапляється так, що здоров'я дає збій, і потрібне втручання лікарів. На сьогоднішній день серед хірургічних методів лікування різних захворювань вкрай поширений лапароскопічний. Варто сказати, що з його допомогою можна проводити як лікування, так і діагностику тієї чи іншої патології.

Лапароскопія - сучасний лікувально-діагностичний метод, який дозволяє виявити захворювання органів черевної порожнини або провести оперативне втручання за допомогою спеціального оптичного інструмента, який вводиться через невеликі проколи передньої черевної стінки. До речі, на сайті www.lissod.com.ua/ua/ ви дізнаєтесь про лікарню ізраїльської онкології LISOD, де на протязі багатьох років успішно застосовують лапароскопію, і інші найпередовіші методики лікування і діагностики.  

Особливості проведення лапароскопії

Різні види лапароскопічних процедур мають свої особливості. Сама операція виконується під загальним наркозом. Перед лапароскопією пацієнта проконсультує анестезіолог, щоб переконатися у відсутності алергії і протипоказань до наркозу.

Починається операція з того, що в черевній стінці лікар робить 3-4 невеликих розрізи (від 5 до 10 мм). Черевна порожнина заповнюється вуглекислим газом, це збільшує сектор огляду, робить маніпуляції точними і безпечними.

Далі через розрізи вводиться лапароскоп, а при необхідності виконання лікувальної маніпуляції - спеціальні інструменти. Хірург візуально контролює операційне поле і всі свої дії на екрані монітора, підвищуючи їх точність і ефективність.

Чим корисна лапароскопія

Отже, до незаперечних переваг лапароскопії можна віднести:

  • Меншу травматизацію (в порівнянні зі звичайним хірургічним втручаннями). Внаслідок цього больовий синдром у пацієнта після операції не настільки виражений і більш короткочасний.
  • Скорочення післяопераційного періоду. Оскільки рани мають набагато менший розмір, регенерація пошкоджених тканин відбувається швидше.
  • Рання активація. Пацієнт може почати вставати і ходити вже в день проведеного втручання (ближче до вечора).
  • Менший обсяг крововтрати.
  • Відсутність помітних рубців і шрамів. Справа в тому, що розмір розрізів, необхідних для проведення лапароскопії, не перевищує двох сантиметрів. Побачити в подальшому, де вони були зроблені, можна в рідкісних випадках.
  • Точність дій хірурга. Все, що відбувається в тілі пацієнта, транслюється на екрані, і лікар може наочно бачити, що йому необхідно зробити.

Варто зазначити, що існують певні обмеження за показаннями. На жаль, при деяких захворюваннях і станах лапароскопічне лікування неможливо, і хірургам доводиться вдаватися до стандартних методів.