Призначення і види стубцин

При складанні конструкцій з дерева і інших матеріалів практично неможливо обійтися без спеціалізованого затискного інструменту. Такий інструмент іменується струбциной, а призначений він для тимчасової фіксації заготовок і деталей з метою подальшого їх скріплення саморізами, болтами, гвинтами і іншими кріпильними елементами.

Як вибрати струбцину для реалізації відповідних завдань, і які види цих приладів бувають, з'ясуємо докладно в сьогоднішній статті, а купити цей, та інший ручний і електроінструмент пропонує интернет-магазин струбцин tdp.com.ua. 

Конструкція і принцип функціонування інструменту

Струбцина є аналогом лещат, тільки її головна відмінність в тому, що вона належить до категорії мобільних інструментів. Головна її особливість полягає в невеликій вазі, а також простоті конструкції. Влаштований інструмент по аналогії з кріпленням ручних м'ясорубок, що фіксуються до столу перед початком проведення робіт з переробки м'яса та інших продуктів.

Для виробництва струбцини служить метал, пластик і дерево. Інструменти з пластика і дерева мають низьку міцність, тому такі пристрої випускають невеликих розмірів для фіксації дрібних деталей.

Конструктивно інструмент грунтується з рами або підстави, що має форму літери «П». До одного краю рами кріпиться рухомий гвинт з фіксатором на кінці, за допомогою якого здійснюється фіксація деталі. Друга сторона рами оснащена наполегливою п'ятою, яка є нерухомою частиною.

Обертовий гвинт з опорною пластиною на кінці також оснащений з іншого боку рукояткою, яка призначена для того, щоб забезпечити зручне і ефективне переміщення різьбової шпильки. Фіксатор на кінці рухомого гвинта впирається в заготовку, і притискає її з іншого боку до нерухомої п'яті. В результаті забезпечується з'єднання деталей, а якість такого кріплення безпосередньо залежить від фізичної сили людини.

Види струбцин і їх відмінні властивості між собою

Виробники випускають різноманітні види струбцин, тому приділимо увагу всіх різновидів, щоб розуміти їх головне призначення.

  • Корпусні - іменуються так, тому що притиск заготовок проводиться за допомогою частин корпусу. Складається інструмент з направляючої (планки), а також двох затискних елементів. Один елемент являє собою нерухому губку, а другий переміщається по напрямній, і дає можливість фіксувати заготовки відповідних розмірів. Для переміщення рухомої губки по підставі в конструкції є спеціальний важіль. Щоб надійно зафіксувати деталі, в пристрої також присутній затискної гвинт з рукояткою. Щоб закріпити заготовки, потрібно звести губки до упору, а потім притиснути їх гвинтом. Цей інструмент користується популярністю за рахунок простоти конструкції, проте в силу своїх конструктивних особливостей, для з'єднання масивних заготовок він не підходить
  • Гвинтові - це найпростіший різновид затискного інструменту, який складається з рами і притискного гвинта. Простота конструкції гвинтових струбцини позитивно впливає на вартість інструменту, а також простоту його застосування та надійність. Гвинтові пристрої можуть мати корпус, представлений у вигляді літери «G», «П» або «С». Найнадійнішими є інструменти, виготовлені з інструментальної сталі, що володіють високою міцністю. Щоб уникнути виникнення деформації на заготовках, п'яти гвинтових струбцин оснащуються гумовими або пластиковими проставкамі.

  • Трещеточний - особливий вид фіксують інструментів, які мають нестандартну конструкцію. Зовні пристрій схожий на кліщі або велику прищіпку, що складається з затискачів і ручок. Крім затискачів і ручок, за допомогою яких відбувається обхват деталей, в конструкції інструмента застосовується трещеточний механізм. Його призначення полягає не тільки в збільшенні зусилля притиску, але ще і блокування разжіманія губок. У разі необхідності роз'єднати затиснуті заготовки, знадобиться натиснути на спеціальний важіль у вигляді собачки.
  • Тригерні - їх ще називають ключові, а відрізняється вона тим, що дозволяє здійснити фіксацію заготовок швидким способом без необхідності довгого переміщення гвинта. Швидкозажимні струбцини мають схожу конструкцію з корпусними інструментами. Дві губки розташовуються на планці, довжина якої залежить від розмірів пристрою. Одна губка нерухома, а друга переміщається при натисканні на курок. Після стиснення деталей, необхідно відпустити курок, після чого відбудеться блокування рухомий губки. Зовні по конструкції тригерні струбцини нагадують пістолети для герметиків
  • Гідравлічні - головна особливість таких пристроїв полягає в тому, що вони забезпечують максимально-високі притискні зусилля. Високі показники зусилля стиснення досягаються за рахунок застосування гідравлічного механізму. Гідравлічний механізм встановлений на інструменті замість переміщається гвинта. Наявність гідравлічного механізму негативно впливає на вартість струбцини, однак необхідність застосування таких пристроїв виникає в разі потреби надійного з'єднання деталей. У домашньому господарстві такі інструменти не використовуються, а своє застосування вони знайшли серед професіоналів
  • Вакуумні - для з'єднання листових матеріалів. Спільного з класичними струбцинами вакуумні пристрої за конструкцією нічого не мають. Складаються вони з двох присосок, який кріпляться до листових матеріалів, забезпечуючи їх нерухомість. Додатково вакуумні пристрої мають гвинт, за допомогою якого можна виставити точну відстань між двома сполучаються заготовками. Щоб від'єднати інструмент від поверхні, що з'єднуються, в конструкції передбачені спеціальні пристрої.