Вивід із запою: що про це потрібно знати

Пропустити по стаканчику стало звичним початком вечора? Вихідні не обходяться без пива, вина або чогось «гарячішого», а кожен ранок починається з похмілля і бажання знову «прийняти на груди в оздоровчих» цілях? Все це ні що інше, як типові ознаки алкоголізму.

І не важливо, якого ви віку, статі та соціального статусу, що і скільки п'єте. Якщо споживання спиртного стало регулярним і без нього настає фізичний і психологічний дискомфорт, ви потрапили в алкогольну залежність.

Усвідомлюючи це, будучи в змозі чесно зізнатися в алкоголізмі, ви робите перший і найважливіший крок на шляху до одужання. Наступний - це звернення по допомогу до професіоналів, зокрема на сайті https://profi-detox.com.ua/ ви дізнаєтесь про клініку PROFI-DETOX в Білій Церкві, де на протязі багатьох років успішно практикується лікування алкоголізму і наркоманії.

На пострадянському просторі алкоголізм є дуже поширеним явищем, і багато цілими поколіннями живуть в капкані залежності, навіть не усвідомлюючи свого тяжкого становища. Для тисяч сімей випивка є справою звичною, а запої - добре знайомим явищем. Напевно, не знайти людину, яка не знає, що таке запій, на своєму досвіді або прикладі близьких людей. Загальна біда полягає в тому, що запійні періоди прийнято вважати чимось на зразок «норми» і ніяк з цим не боротися. Насправді ж, запій - чергова стадія алкоголізму, яка неминуче настає у всіх залежних від спиртного людей, якщо хворобу не лікувати.

Як настає запій

Від великої кількості випитого напередодні до ранку людина відчуває сильні симптоми похмілля: головний біль, пульсація, запаморочення, блювота, сухість у роті, спрага і т.д. При цьому єдиним «рятівним» заходом здається прийом ще однієї дози спиртного. Полегшення, дійсно, приходить, але триває всього 2-4 години. А потім наступають все ті ж ознаки важкого отруєння організму продуктами розпаду алкоголю. Людина знову намагається «вибити клин клином». І повертається до того, з чого починав ранок.

В основі механізму запуску запою - психофізіологічні реакції, які може перервати тільки нарколог за допомогою спеціальних медпрепаратів. Але є більш легкий варіант запою, коли людина сама припиняє вживати спиртне на якийсь час, наприклад, до наступних вихідних.

Отже, стан безперервного вживання спиртного протягом декількох днів або тижнів - і є запій. Але за ступенем тяжкості і терміну його протікання розрізняють істинний і псевдозапой.

Псевдозапій

У легких випадках (за професійною термінологією, коли мова йде про «псевдозапій»), людина може розірвати замкнуте коло під впливом зовнішніх факторів. Наприклад, з настанням вечора п'ятниці вона вирішує «розслабитися» за допомогою алкоголю, продовжує пити в суботу та неділю. А в понеділок, в силу того, що почалися трудові будні, вимушено перериває вживання алкоголю - до найближчої п'ятниці. А потім все повторюється спочатку.

Такі запої характерні для алкоголіків на першій-другій стадії захворювання. Зовнішні чинники - сімейні відносини, робота, соціальний стан і т.п. - ще здатні грати роль «стопора» і повертати алкоголіка на час до нормального життя без спиртного.

Істинний запій

Це вже важкі і тривалі запої. Коли людина, наприклад, йде у відпустку, і святкування, зв'язані з цим приємною подією, що супроводжується рясним узливанням, затягується на тиждень, а то і більше. В процесі стає вже не важливо, з ким, що і скільки п'ється. У проміжках людина відчуває психічні та фізичні страждання, так як має фактично наркотичну залежність від алкоголю.

Такі запої спостерігаються на другий-третій стадії захворювання. І часто припиняються або в наркологічному стаціонарі, або в морзі. Тому що зовнішні фактори вже не відіграють ніякої ролі - достукатися до запойного алкоголіка неможливо, адже все його думки спрямовані лише на пошук і прийом чергової дози алкоголю.

Спільне між псевдо- і істинними запоями полягає в наступному:

  • в ці періоди людина споживає спиртне безперервно;
  • втрачається контроль над кількістю випитого;
  • організм звикає до спиртного, блювотний захисний рефлекс пригнічений;
  • позбавлений чергової дози спиртного, алкоголік відчуває «ломку», страждаючи фізично і психологічно;
  • питущий не визнає власну залежність, не може назвати себе алкоголіком.

Що потрібно робити, щоб перервати запій без наслідків

Єдино можливий і правильний спосіб вивести людину із запою - звернутися за допомогою до нарколога. Зазвичай, у клініках лікарі працюють за викликом, також доступні стаціонари. Тому в залежності від ситуації і індивідуальних особливостей організму хворого, лікар визначить можливість перервати запій на дому або ж виводити з цього стану в клініці. У будь-якому випадку необхідний лікарський огляд, складання історії хвороби і персональний підбір дозування медикаментів.

Для виведення з запою лікар ставить крапельницю, дія якої спрямована на детоксикацію організму, відновлення нормальної роботи серця, печінки і нирок, а також нервової системи, зняття тривожності. Під впливом медикаментів хворий засинає до ранку. А після цього отримує медикаменти в таблетках, які блокують тягу до алкоголю на певний час.

Для блокування тяги до спиртного на термін до 5 років застосовується такий спосіб як підшивка від алкоголізму. Такі препарати викликають фізичне неприйняття спиртних напоїв, тому дуже ефективні і зберігають чинність на термін від шести місяців до 3-5 років. Детальну інформацію і рекомендації з лікування алкоголізму нарколог надає, виходячи з особливостей організму в кожному конкретному випадку.

Не намагайтеся впливати на хворого домовленостями і не витрачайте час на «народні» методи від алкоголізму - в цій боротьбі допоможе тільки досвідчений лікар. Тому краще, що можна зробити при запої - звернутися до нарколога негайно!