Поради по догляду за натяжними стелями

Стеля в інтер'єрі грає дуже велику роль. Крива, непоказна з неестетичними патьоками і плямами здатна зіпсувати враження від будь-якого найсучаснішого вишуканого дизайну. У той же час ідеально рівна, приваблива і бездоганна поверхня стелі додає інтер'єру додатковий шик і підкреслює красу і характерну індивідуальність приміщення.

Натяжні стелі, що про пропонуються на сайті ecosteli.com  в короткі терміни стали популярним видом обробки, адже вони блискуче вирішують основні завдання ремонту: досконалий оригінальний вигляд, практичність (приховування комунікацій, захист від затоплень), довговічність, швидка установка. Натомість вимагають лише рідкісного вмілого догляду.

Загальні рекомендації

Матеріал, з якого формують натяжне покриття, створене таким, щоб його експлуатація не вимагала зайвих зусиль. Він антистатичний - в результаті обробки стеля не притягує пилюку. Однак з плином часу на полотні утворюється жир. Цього не уникнути, в тому числі використовуючи сучасне обладнання - потужні витяжки.

Методи очищення:

  • Сухе чищення. У цьому варіанті головний засіб - пилосос. Він збирає скупчені «острівці» пилу та павутиння. Торкатися покриття не слід, жердина залишить подряпини або деформує полотно,  а віник здатний зіпсувати поверхню одним дотиком.
  • Протирання. Суха безворсиста тканина підійде, щоб стерти пил.
  • Миття водою або хімічними засобами. Вода - неагресивне середовище, яке впорається з випадковими забрудненнями при оперативній реакції. Жирну плівку прибирають м'якою стороною губки, просоченою миючим засобом. Наприклад, для посуду, але в ідеалі - спеціалізованим для мийки натяжних стель.

Це стандартний набір інструментів для комфортної експлуатації такого типу конструкцій. Але в залежності від виду матеріалу, з якого зроблена стеля, з'являється ряд нюансів, що мають вирішальне значення в спробі очистити поверхню від локальних забруднень.

Догляд за глянцевими стелями

Глянцевий матеріал для стель обробляють спиртовмісних розчинами. Використовують аерозоль - серветкою без ворсу протирають поверхню акуратним круговим рухом. Такий спосіб оновлює зовнішній вигляд ПВХ-стелі, повертає блиск і первозданний глянець. Якщо вирішили використовувати рідкі миючі засоби, розводять їх у воді. У нерозбавленому вигляді концентрований розчин здатний завдати шкоди покриттю.

З підручних дієвих методів: використання 10-процентного нашатирю. Пропорційно розчин готують 9:1. Легкими рухами його наносять на стелю, а після обробки витирають, щоб уникнути розводів.

З досвіду роботи з ПВХ-покриттям вивели шість принципів правильного догляду:

  • Експлуатація ганчірок і щіток м'якого типу;
  • Аксесуари на руках, що випадково торкнулися полотнища, деформують його. Проблема вирішується попередніми зняттям коштовностей;
  • Щадні миючі засоби або розбавлені водою. Абразивний склад не підійде. Аналог спеціалізованим маркам - спрей для миття скла на основі нашатирного спирту;
  • Головний міф про догляд за натяжною полотном - ацетон. Плівка вступає в реакцію з речовиною непередбачувано. Змінюється текстура, щільність, з'являються плями. Якщо в складі передбачуваного варіанта для мийки міститься ацетон, слід розглянути інші;
  • Процес не супроводжується механічним впливом, рухи плавні, що виключають тиск;
  • Дотримання цих простих правил убезпечить експлуатацію натяжних стель, позбавить від зайвої деформації і подовжить термін респектабельності їх зовнішнього вигляду.

Догляд за матовими стелями

Матова поверхня менш «примхлива» в порівнянні з глянцем. Її очищення відбувається оперативніше - на матеріалі не залишаються розводи.

Для матових поверхонь рекомендований інтервал обробки - півроку. В екстрених випадках локальних забруднень очищення проходить негайно. Бруд відтерти не вдасться.

Місця з нестабільним атмосферним середовищем вимагають частої уваги. На кухні неминучі випаровування від готування, а ванна кімната відрізняється підвищеною вологістю. Лоджію виділяє нестабільний температурний режим. Важливий аспект уваги за цими приміщеннями - вчасно зреагувати на зміну. Жирний наліт з'являється поступово, але обов'язково - можливо вгадати його швидкий наліт і зняти на ранніх етапах формування.

Будівельні компанії, які займаються монтажем і виробництвом натяжних покриттів, створюють спеціалізовані засоби для матових поверхонь. Їх використання - найбільш ефективний метод обробки. Однак спеціальне призначення впливає на цінову категорію продукту.

При роботі з матовим полотном, подібно взаємодії з глянцем, поверхня попередньо очищають сухим методом. Це виключить ризик залишити розводів перших мікрошарів пилу. Ряд виробників дозволяє використовувати пилососи, але така робота виконується максимально акуратно і при впевненості в стовідсоткової міцності конструкції.