Інтер'єр маленької кухні

Кухнями з площею у 6-ть квадратних метрів сьогодні нікого не здивуєш. Але навіть в них потрібно помістити чималу кількість найнеобхідніших речей, бо саме тут найчастіше збираються всі домочадці.

Осягнути неосяжне цілком можливо, якщо до облаштування такого приміщення підійти з розумом. Прості підказки дизайнерів допоможуть зробити малогабаритну кухню комфортною і вмісткою.

Вибір компактних меблів і техніки

В маленькій кухні кожен сантиметр може зіграти вирішальну роль, тому при виборі меблів і техніки необхідно тримати курс на компактність. Найкраще в такий інтер'єр впишуться кутові або прямі кухонні гарнітури, які складаються з найнеобхідніших компонентів. Виробники пропонують варіації тумб і висувних ящиків, серед яких можна підібрати модулі необхідної ширини і довжини з огляду на розміри приміщення.

Увагу звернути слід і на стільці на кухню. Вони повинні бути компактні, зручні у використанні. Краще обирати полегшені моделі, з можливістю їх штабелювання. Чудово в обмежених умовах виглядають прозорі стільці із пластику. Вони візуально збільшують площу, додають простору кімнаті. Дизайнери рекомендують звернути увагу і на табурети. Їх також можна використовувати замість звичних нам стільців. Вони легко ховаються під столом і не заважають пересуватися по кухні.

Маленькі габарити кімнати мають на увазі і певні стилі гарнітурів. Доцільною стане класика і мінімалізм, а от від вишуканого венеціанського і барокового стилю з безліччю розкішних деталей слід відмовитися.

Техніку для маленької кухні краще підібрати компактну і вмонтовану в шафи, що заощадить місце і додасть відчуття простору. Повноцінну плиту можна замінити варильною поверхнею на дві конфорки. А духову шафу перенести в інше більш зручне місце або ж використовувати замість неї мікрохвильову піч чи мультиварку. Під стільницею дизайнери радять ховати пральну і посудомийну машини.

Раціональне використання площі

Максимально заповнити площу і створити зручні місця для зберігання допоможуть навісні і підлогові шафи. А якщо помістити їх до самої стелі — ви навіть здивуєтеся, як багато можна заховати на кухні. Для спрощення доступу до кухонного приладдя і додавання легкості масивам шафок рекомендують використовувати відкриті полиці. А додаткове місце для зберігання або робочу поверхню можливо зробити на підвіконні.

Обіднє місце потрібно оформити максимально компактно. У цьому допоможуть розкладні столи і кухонні стільці. Доречним стане стіл круглої або овальної форми, який не тільки має привабливий зовнішній вигляд, але й дозволяє розмістити велику кількість людей.

Якщо ви обожнюєте трендові новинки, то замість столу варто обрати барну стійку. Сьогодні такі меблі активно використовуються в організації домашнього простору. Вони виглядають стильно і разом з цим вимагають менше місця для розташування. Доповнити стійку зможуть барні крісла. Такий різновид стільців має надійну конструкцію, яка гарантує комфорт посадки. Спеціальна підніжка дозволяє зручно розташувати ноги, тому вони не бовтаються у повітрі. Обирати можливо як моделі зі спинкою, так і без неї.

Малогабаритна кухня вимагає простору і світла. І щоб домогтися цього на кількох квадратах використовують дизайнерські хитрощі. Візуально додають простору дзеркала, техніка світлих тонів з блискучою поверхнею і будь-які деталі зі скла, металу — все, що відбиває світло. Актуальними залишаються натяжні стелі, фасади кухонь з глянцевою поверхнею і керамічна плитка світлих відтінків.

Колір в інтер'єрі маленької кухні має одне з ключових значень, адже світлі тони завжди розширюють простір, а темні звужують. Тому дизайнери радять віддавати перевагу саме світлим кольорам різних відтінків, як теплих, так і холодних. Ще один секрет візуального збільшення простору - обирайте колір меблів максимально наближений до кольору стін. Відмовитися слід від насичених орнаментів, сильних контрастів, які зменшують простір. З візерунками слід бути обережними - горизонтальні лінії роблять кімнату ширше, а вертикальні — вище. Для додання барвистості інтер'єру достатньо додати кілька яскравих декоративних деталей.

При ретельному плануванні і з правильно підібраними меблями маленька кухня обов'язково стане затишним місцем для всіх членів сім'ї.