Хірургічний інструмент для видалення зубів

Екстракційні щипці — це спеціальний стоматологічний інструмент, який використовується для видалення зубів і коренів.

Разом з ортодонтичними щипцями щипці для видалення зубів найчастіше застосовуються в стоматології. Екстракційні щипці є одним з основних хірургічних інструментів. Їх конструкція базується на подвійному, дворукому важелі, що складається з дуги та рукоятки. Обидві частини з’єднані замком. За допомогою губок можна схопити сам зуб або його корінь. Губки пристосовані до анатомічної форми зубів.

Екстракційні щипці мають ергономічне нековзне зчеплення та надрізи на робочих частинах, що забезпечує надійну фіксацію на зубах. Також варто зазначити, що одні щипці використовуються для дорослих, а інші — менших розмірів — для дітей.

Моделі щипців

На ринку є два типи цих хірургічних інструментів. Найбільш розповсюджені такі моделі екстракційних щипців:

  • Англійська модель (так звана Бертена),    

Інструмент з важелями для видалення верхніх і нижніх зубів, а також щипці для коренів, які включають моделі з дуже вузькими губками для важкодоступних коренів, та дитячі щипці з пружиною.

  • Модель щипців Мейснера.

Це універсальні щипці. Їх набір складається з трьох пар, класифікованих за різною шириною губок, які пристосовані до окремих груп зубів та їхньої форми.

Існують три типи щипців Мейснера, які відповідають усім вимогам до видалення:

  • Вузькі (губки змикаються) для видалення верхніх і нижніх коренів (в деяких випадках для нижніх різців).
  • Середні (губки не змикаються) для видалення передніх зубів, різців, іклів та верхніх і нижніх премолярів.
  • Широкі (губки не змикаються) для видалення верхніх і нижніх молярів

Щипці Мейснера — це спеціальна модель інструменту з розкладною системою. Завдяки застосуванню замку Колліна щипці можна розділити на дві двосторонні частини, що важливо для простоти очищення та дезінфекції інструменту. Надійна конструкція щипців дозволяє використовувати одну з частин як важіль.

Правила використання

Щипці призначені для багаторазового використання. При застосуванні слід суворо дотримуватись інструкцій, що додаються до пристрою та містять докладні вказівки щодо очищення, дезінфекції та стерилізації інструменту. Перед використанням інструменти слід перевірити на відсутність механічних пошкоджень, таких як тріщини, вм’ятини, деформації, порізи, іржаві відкладення, ознаки корозії.