Австралія буде ув'язнювати керівників соцмереж за «огидні» пости

Минулорічна трансляція терористом бійні в двох мечетях Нової Зеландії на Facebook спровокувала різку реакцію законодавців в сусідній країні: закон, що не має аналогів, прийнятий переважною більшістю і без особливих обговорень.

В Австралії прийнятий перший в демократичному світі закон про кримінальне покарання для власників соцмереж за зміст постів на їх платформах - аж до багаторічного ув'язнення. Країна, де техногігантів вже зобов'язали надавати владі всі дані про користувачів, встановлює нові бар'єри. 

Багато хто не схвалює цієї законодавчої ініціативи, все голосніше звучить думка, що даний закон підриває демократичні засади цивілізованого суспільства, а тим часом як розвивається громадянське суспільство в Україні, і про вплив програми «Долучайся!» на громадську актнивність населення ви дізнаєтесь на сторінках сайту engage.org.ua.

Новий закон став різкою і швидкою реакцією на бойню в Крайстчерчі. 28-річний расист Брентон Таррант розстріляв 50 осіб в двох мечетях, ведучи пряму трансляцію своїх злочинів за допомогою Facebook Live.

З часу цього теракту не минуло й місяця, а законопроект був прийнятий за п'ять днів - без обговорення і майже одностайно. Що цілком відобразило позицію більшості австралійців про те, що соцмережі повинні нести відповідальність за розміщений у них користувачами контент. 

Але по-справжньому закон виділяється не спрямованістю, а жорсткістю: соцмережі пропонується штрафувати на суму до 10% річного прибутку. А їх керівникам, які відмовляться видалити «огидний контент», загрожує до трьох років в'язниці. 

Австралійські медіа та IT-гіганти виступили проти закону, вказавши, що він обмежить свободу слова, а відповідальні тепер своїми мільярдами за контент компанії в момент появи не в силах його оцінити. Google, Facebook і Amazon додали, що закон зашкодить відносинам Австралії з іншими країнами, оскільки передбачає «проактивне» стеження за користувачами з усього світу.

Механізм реалізації закону поки неясний. Наприклад, прописана вимога «оперативно» видаляти інформацію, і така розпливчасте формулювання сама по собі може викликати довготривалі обговорення в судах з приводу того, як соцмережі можуть і повинні дотримуватися нове укладення.

У Німеччині схожий закон стосується нелегального контенту - наприклад, піратських копій фільмів - і його потрібно видаляти «протягом 24 годин». Навіть такий термін - невідомо, наскільки «оперативний» за мірками австралійських законодавців - часто представляє серйозну трудність для місцевих провайдерів.

Якщо терміни будуть більш стиснутими, будуть потрібні інші механізми, які можуть привести до широких оперативним блокувань.