Дозвіл екрану, частота, технологія дисплею, Smart TV... Основні критерії вибору телевізора

При покупці сучасного телевізора покупець може заплутатися у всіх характеристиках. Sony, Panasonic, LG, Samsung, Philips і багато інших компаній щороку оновлюють свої моделі, покращуючи їх параметри.

Так ще й раз в декілька років вводять нові технології: Smart TV, UHD, OLED, QLED, HDR і ін. І в усьому цьому потрібно розбиратися. До речі, на https://toptv.com.ua/televizory/kupit-televizor-xiaomi/ ви зможете замовити сучасні телевізори XIAOMI, які ідеальним чином поєднують бездоганну якість відео і звуку, розширену функціональність і доступну ціну.  

Дозвіл екрану, що вибрати, 4K чи HD

720p (HD, дозвіл 1280 × 720 точок) і 1080p (FULL HD, дозвіл 1920 × 1080 пікселів) - це стандарти, в яких зображення складається з 720-ти і 1080-ти горизонтальних ліній відповідно.

Стандарт HD вже досить застарів і його, мабуть, варто уникати при покупці, нехай навіть на телевізорах з невеликою діагоналлю екрану. Що стосується FULL HD, то даний стандарт протримається ще кілька років як мінімум (а то і десятиліття), так як його популярність в самому розпалі і новомодний 4K поки ще не конкурент.

До речі, про 4K. Виробники поступово переключаються на створення телевізорів з екранами Ultra HD (він же 4K, дозвіл 3840 × 2160 пікселів), так як за цим стандартом майбутнє. Кількість точок на екрані телевізора в даному форматі в чотири рази більше, ніж у дисплеїв з роздільною здатністю FULL HD - 3840 × 2160 = 8294400 проти 1920 × 1080 = 2073600.

Звідси випливає висновок, що найбільшою перевагою 4K є неймовірна чіткість зображення на великих екранах за рахунок колосальної щільності пікселів. Таким чином, ви можете наблизитися набагато ближче до екрану телевізора і не побачити будь-якого спотворення чи «квадратиків» в зображенні, а кожна деталь картинки матиме ідеальні обриси.

Частота - швидше, краще

Частота оновлення, виражена в герцах, визначає скільки разів в секунду оновлюється картинка на екрані. Стандартна частота оновлення - 60 раз в секунду, тобто 60 Гц. Однак, в динамічних сценах частоти в 60 Гц може просто не вистачити, і картинка здасться розмитою або переривчастою. Таким чином, щоб поліпшити якість динамічно розвиваються сцен, виробники подвоїли частоту оновлення до 120 Гц (на деяких моделях телевізорів навіть до 240).

Висновок: щоб в повній мірі оцінити якість фільмів або іншого відео в динамічних сценах, купуйте телевізор з частотою оновлення не нижче 120 Гц.

Кольорова гама

Цей параметр визначає діапазон кольорів, який телевізор може відображати. Переважна кількість сучасних телевізорів, на даний момент, підтримує стандарт NTSC, що забезпечує передачу кольору в 16 мільйонів кольорів. І цього цілком достатньо.

LCD, LED, OLED, QLED. Що вибрати?

Нема сенсу розпинатися в подробицях, розписуючи суть роботи кожної технології - цього і так повно в інтернеті. Просто запам'ятайте, що:

  • LCD (попросту ЖК) - найдешевші телевізори, які на даний момент практично пішли з ринку;
  • LED (той же ЖК, тільки з іншого підсвічуванням) - найпоширеніший на сьогоднішній день екран, якість зображення гарне, тонкість дисплея відмінна, ціна середня;
  • OLED - відносно нова технологія дисплеїв. Дорогі, ультра тонкі, краще на даний момент якість зображення;
  • QLED - розробка Samsung. Технологія, що потрапила на ринок в 2019 році. Вважається основним конкурентом екранів OLED, але і коштують такі телевізори як крило від літака. Хоча, Samsung запевняли, що телевізори з екранами на квантових точках будуть доступніші, ніж OLED. За фактом же, таке нам тільки сниться.

Smart TV

Smart TV - телевізори з можливістю підключення до мережі Інтернет. В недалекому минулому ще можна було купити телевізор без цієї «фішки», зараз же ситуація склалася так, що Smart TV - це не модний тренд, а практично стандартна функція.