Лікування і профілактика синуситів

Симптоми грипу та ГРВІ пройшли, а закладеність носа залишилася? Судинозвужувальні краплі майже не допомагають? Мабуть, нежить ускладнився запаленням придаткових пазух носа - синусів. 

Синусити - дуже підступні захворювання. Їх гостра форма швидко переходить в хронічну, яка досить довго і складно лікується. Саме тому до будь-яких тривалих ринітів слід ставитися насторожено і якомога раніше звертатися до лікаря. Про запалення придаткових пазух носа красномовно говорять головний біль, біль в області навколоносових пазух, закладеність носа, гугнявість, поява слизового або гнійного секрету, стомлюваність, порушення сну і навіть підвищення температури тіла.

Лікування без ускладнень

Що робити, якщо ви виявили у себе симптоми гострого синуситу? По-перше, ні в якому разі не займатися самолікуванням! Як лікувати синусит, вирішить тільки лікар. У будь-якому випадку лікування буде комплексним: суинозвужувальні краплі допоможуть зняти набряки, окрім того призначаються антибактеріальні, протизапальні та антигістамінні препарати.

Досить ефективними для лікування синуситів є краплі Синупрет, які можна замовити на сайті https://bionorica.ua/produkte/dyhatelnye-puti/sinupret/formy-sinupreta/sinupret-kapli/ виробника препарату компанії Bionorica. 

Якщо синусит перейшов в гнійну стадію, фахівець швидше за все призначить антибіотики.

За словами медиків, одна з помилок, яку здійснюють люди при виявленні у себе хронічної закладеності носа, - це проведення зігріваючих процедур. Але це небезпечно, якщо в пазухах накопичився гнійний вміст. Тому перш ніж почати лікування необхідно зробити рентгенографію або комп'ютерну томографію. Якщо знімок показав відсутність гнійного вмісту, лікар може призначити теплові процедури для поліпшення місцевого кровотоку, посилення протизапального дії, прискорення доставки лікарської речовини до місця призначення.

Але, звичайно, найдієвіший метод боротьби з синуситами - це їх профілактика. Загальне зміцнення імунітету і своєчасна реакція на банальну нежить позбавлять вас від знайомства з неприємним недугою.

Основні профілактичні заходи

  • Уникайте інфекцій верхніх дихальних шляхів. Мінімізуйте контакти з людьми, хворіють на застуду. Частіше мийте руки з милом, особливо перед прийомом їжі.
  • При наявності, відстежуйте, керуйте своєю алергією.
  • Уникайте напалених приміщень і місць з забрудненим повітрям. Тютюновий дим і інші забруднювачі можуть викликати роздратування і запалення в носових ходах і легких.
  • Використовуйте зволожувачі повітря. Якщо повітря у вас вдома сухе, наприклад, у вас повітряне опалення, то використання зволожувачів допоможе запобігти появі синуситу. Тримайте прилад в чистоті і стежте за тим, щоб на ньому не утворювалася цвіль.