Створено навушники, які розпізнають вираз обличчя

Американські дослідники розробили навушники, які вміють відстежувати міміку користувача, навіть якщо він надів маску. Пристрій C-Face моніторить контури щік і перетворює мімічні рухи в емодзі. Така технологія дозволить людям, наприклад, передавати свій настрій під час групових дзвінків, не включаючи веб-камеру.

Пристрій C-Face, створений в лабораторії SciFi Корнельського університету, простіший, зручніший і продуктивніший, ніж будь-яка з існуючих носимих технологій для відстеження міміки обличчя, стверджує директор лабораторії Чен Чжан. Він обходиться без прикріплених до лиця датчиків і розпізнає широкий спектр емоцій.

Працює система наступним чином: на навушниках встановлені RGB-камери, розташовані під кожним вухом. Вони записують зміни в контурах щік, які відбуваються, коли скорочуються мімічні м'язи. Потім зображення реконструює система комп'ютерного зору і модель глибокого навчання на базі точної нейромережі аналізує отримані двомірні зображення.

Технологія дозволяє точно зіставити 42 характерних положення рота, очей і брів користувача з певними гримасами, які C-Face «переводить» в емодзі, включаючи нейтральний і сердитий вираз обличчя.

За допомогою C-Face можна управляти музичним плеєром, відслідковувати реакцію студентів під час дистанційного навчання, повідомляти про свій настрій, не включаючи веб-камеру, або керувати мімікою аватара у віртуальній реальності. А тим часом интернет магазин с доставкой i-maxi.com пропонує навушники, а також іншу електроніку, побутову техніку, інструменти, різноманітні товари для дому .

Дещо раніше фахівці Стенфорда навчилися розпізнавати по голосу і виразу обличчя депресію, стан, який важко діагностувати. Дослідникам вдалося домогтися точності більше 80%.

Машини навчалися бачити ознаки психічного розладу по відео людей, яким лікарі поставили діагноз «Депресія». Алгоритми звертали уваги на набір сигналів - вираз обличчя, голос і використовувані слова, пояснює MIT Technology Review.

Дослідникам вдалося домогтися точності більше 80%. Вчені визнають, що над програмою треба ще попрацювати. Зокрема, її потрібно перевірити на упередженість до представників різних рас.

Автори сподіваються, що в майбутньому їх робота спростить діагностику захворювань. Однак вони підкреслюють, що штучний інтелект поки не може повністю замінити лікаря.

«У порівнянні з фізичними захворюваннями, психічні розлади набагато важче виявити, - відзначають автори дослідження. - Ця технологія може бути розгорнута на мобільних телефонах по всьому світу і сприяти недорогому загальному доступу до медичної допомоги ».