Що потрібно знати про демонтаж висотних об'єктів

При реалізації проектів з реконструкції об'єктів, звільнення житлових і промислових територій, особливу складність представляє демонтаж висотних будівель, споруд, димових труб, веж і т. д.

Проведення таких робіт завжди пов'язане з високим ризиком пошкодження прилеглих об'єктів в місцях щільної забудови, а також підвищеною небезпекою для робочих і техніки. Навіть незначний відступ від технології проведення демонтажних робіт може призвести до неконтрольованого руйнування конструкції і обвалення всієї споруди.

Тому вкрай важливо, щоб таку складну інженерну задачу виконували досвідчені фахівці із застосуванням спеціалізованої сучасної техніки. Компанія "Приват Плюс", про яку детальніше можна дізнатися на сайті http://demontazhplus.com.ua/demontazh-vysotnyh-stroenij/ має значний досвід в цій сфері, демонтажні роботи любої складності будуть виконані якісно, в чітко обумовлені терміни, і без зайвих переплат.  

Особливості демонтажу висотних споруд

Демонтаж висотних будівель має ряд специфічних особливостей:

  • значна висота споруд не дозволяє використовувати звичайну техніку;
  • часто висотні об'єкти розташовуються поруч з експлуатованими будинками;
  • непередбачувана міцність старих будівель, які можуть обвалитися будь-якої миті.

Способи демонтажу

Залежно від стану об'єкта та прилеглої до нього території вибираються різні технології демонтажних робіт.

Ручний демонтаж

Застосовується для малогабаритних будівель і для розбирання певної частини споруди, наприклад труби, покрівлі, дверних коробок. Також використовується в місцях, недоступних для спеціальної техніки. Для робіт застосовуються відбійні молотки, болгарки, кувалди і інші ручні інструменти. Такий демонтаж висотних будівель вважається найдорожчим і низькопродуктивним.

Механізований спосіб

Використовується для повного розбирання висотних будівель за допомогою спеціалізованої техніки - екскаваторів-руйнівників. Екскаватори обладнуються довгою телескопічною стрілою (до 60 метрів) і різним навісним обладнанням: гідромолотом, бетоноломом, фрезами та ін.

Комбінований метод

Застосовується для демонтажу об'єктів висотою більше 60 метрів і здійснюється в 2 етапи. На першому етапі вручну або за допомогою робота-маніпулятора висота будівлі знижується до необхідного рівня, а потім знесення триває за допомогою спеціалізованої руйнівної техніки.

Спосіб спрямованого вибуху

Демонтаж висотних будівель цим способом використовується вкрай рідко, але має найвищу продуктивність. Застосовується для знесення окремо розташованих споруд і тільки в разі повної гарантії безпеки для людей і навколишньої інфраструктури.

Етапи робіт

  • інженерне обстеження об'єкта, виявляються його особливості та пов'язані з ними ризики;
  • повний збір інформації про будівлі, матеріалах і загальний стан;
  • обстеження сусідніх будинків в радіусі 25-100 метрів;
  • визначення методу знесення, який відповідає всім вимогам безпеки;
  • підготовка дозвільної документації;
  • забезпечення проїзду техніки і персоналу, захист від випадкового потрапляння в зону знесення сторонніх;
  • безпосередньо демонтаж будівель та очищення майданчика після закінчення.

Додаткові послуги

Знесення і демонтаж будівель і споруд передбачає ручний розбір, якщо будівля оточена іншими будинками або є історичною забудовою, або пошкоджена лише частково. В інших випадках використовуються демонтажні машини і інструменти.

По завершенню знесення в обов'язковому порядку організовується вивезення будівельного сміття, після чого ділянка залишається чистою і безпечною для робітників і жителів сусідніх будинків.