Тонкощі вибору матеріалу для надгробного пам'ятника

Увічнити пам'ять близької людини - основне завдання, яке потрібно вирішити після залишення нею цього світу. Вибирати матеріал для виготовлення надгробка потрібно ретельно, від цього залежить його довговічність і естетичність зовнішнього вигляду.

Матеріал для пам'ятників підбирається для кожного замовлення окремо. Від цього залежить його ціна, термін служби.

На сьогоднішній день професійні майстерні роблять їх з натуральних і штучних каменів, зокрема на сайті https://granitlviv.com.ua/ ви зможете замовити вишукані пам'ятники з різних сортів граніту, і інших матеріалів. Також компанія Білий Ангел по доступній вартості пропонує оригінальні елементи декору, робочі і кухонні поверхні, інші якісні вироби з натурального каменю. 

Граніт - довга пам'ять

Один з найбільш популярних матеріалів - граніт. Під цією назвою об'єднана ціла група каменів, що відрізняються, залежно від родовища і структурою, і кольором. Однак в цілому властивості цього каменю залишаються незмінними: він дуже міцний і довговічний. Гранітні надгробки з дрібнозернистих сортів можуть простояти 500 років, перш ніж на них з'являться хоч якісь ознаки руйнування. Грубозернисті сорти гарантують збереження плит на протязі двох століть, що теж немало.

Граніт стійкий до перепадів температур, інертний по відношенню до кислот і лугів, має найнижче вологопоглинання, з усіх використовуваних для надгробних пам'ятників матеріалів. Тому його можна використовувати в будь-якій кліматичній зоні - від районів вічної мерзлоти до пустель.

Граніт не тільки надійний, але і дуже красивий. Полірований матеріал має дуже строгий і урочистий вигляд. Сьогодні все частіше замовляються пам'ятники з кольорового (червоного або зеленого) граніту, проте традиційний камінь, який використовується для надгробків, - чорний. Полірування надає його кольорам насиченість, а отриманий відтінок залежить від місця походження каменю. Наприклад, чорний граніт з України має злегка блискучу поверхню через дрібнозернисті слюдяні вкраплення, карельський відрізняє легка біляста «сивина», а чорний граніт з Індії та Китаю має найдрібніше зерно, і, відповідно, найбільш насичений колір.

Єдині проблемні моменти - це значна вага матеріалу і складність обробки.

Мармур - велична доступність

Якщо вірити перекладу з грецької мови, мармур - блискучий камінь. З нього були споруджені Храм Зевса, Венера Мілоська і знамениті колони Артеміди. Блиск надається за допомогою спеціального полірування. Підмітили цю особливість ще в давнину, що дозволяло споруджувати будови, статуї і архітектурні шедеври небаченої краси.

Цей камінь має кілька відтінків: білий, рожево-полосатчатий і сіро-полосатчатий.

Оброблена поверхня пам'ятника з мармуру грає на світлі вишуканою райдужною палітрою. У порівнянні з гранітом він м'якший і «пластичний» (якщо можна вжити це слово по відношенню до каменя), що дає можливість виконувати будь-які вигини і відточувати найдрібніші деталі виробу.

Мармур практично не поглинає вологу і стійкий до морозів. Складнощі виникають тільки при попаданні на пам'ятник масел або кислот. Виводяться такі плями нелегко. Служать надгробні пам'ятники з мармуру близько 150 років без тріщин і розколів.

Штучний камінь

Пам'ятники з штучного каменю поступаються за термінами експлуатації натуральним. Головною перевагою даного матеріалу виступає низька вартість. Найбільш поширеними варіантами для того, щоб зробити надгробок, є:

  • Мармурова крихта, що складається з домішок, полімерів. Залежно від побажання клієнта можна зробити матеріал будь-якого кольору.
  • Граніт полімерний. Камінь легко транспортувати, висікати з нього необхідну форму. Штучна сировина погано реагує на зміни клімату. Пекучі промені сонця викликають його пересихання. В результаті конструкція робиться крихкою.

Штучні камені в народі називають «пластмасові». Однорідність матеріалу обумовлена ​​відсутністю домішок кварцу. Надгробок прослужить 10-15 років. Гравірування може вигоріти на сонці за 60-90 місяців.

Робити установку пам'ятника зі штучного каменю краще біля великих дерев, які створюють тінь. В іншому випадку конструкція швидко потьмяніє і деформується. Повернення первинного кольору матеріалу є проблематичним завданням.