Counter-Strike відмічає ювілей

20 років тому, 9 листопада 2000 року, відбувся реліз першої гри з серії Counter-Strikeра. Чим же такий хороший шутер, в який грають вже декілька поколінь геймерів по всьому світу.

Counter-Strike - унікальна гра і дисципліна, в якій кожен може добитися успіху. І мова йде не тільки про кіберспортсменів, а й про організації, і турнірні оператори, і студії, і букмекерів, і взагалі всіх причетних до змагальної сцені шутера. Якщо ж і ви бажаєте долучитись до захоплюючого світу цієї мегапопулярної гри, качайте кс 16 украина на download-cs.net, до речі дана версія сподобається справжнім українцям, адже тут багато жовто-блакитної символіки, і чудовий український переклад.  

CS - багата кіберспортивного історія

Майже за 20 років професійна сцена Counter-Strike побачила багато. Від турнірів в підвалах з призовим в пару сотень доларів до переповнених стадіонів з мільйонами на кону. Від пузатих моніторів і кулькових мишок до високотехнологічних LCD та лазерних сенсорів.

Досить згадати, що спочатку CS - це неофіційний мод для Half-Life, який випустили два молодих студента Мін Лі і Джесс Кліфф в 1999 році. Тільки коли модифікація стала популярною, Valve придбала на неї права і взяла обох програмістів в штат.

На початку 2000-х Valve випускала патчі для Counter-Strike, а паралельно з цим відокремлено росла кіберспортивна сцена шутера. Це зараз переважна більшість розробників відразу підминають під себе кіберспорт в своїх тайтла, в ті часи змагальної сценою займалося саме ком'юніті. Приваблива простота ігрової механіки CS забезпечила шутеру популярність у всьому світі.

«Створено народом для народу» - кращого опису для Counter-Strike не придумати. Досить швидко з підвалів комп'ютерних клубів шутер перекочував на більш масштабні заходи.

Перші міжнародні турніри по Counter-Strike проводили ще на самих ранніх версіях в 99-му році - зі скромними призовими, від сотень до кількох десятків тисяч доларів максимум. У 2000 році американська організація Cyberathlete Professional League, яка робила турніри по Quake, звернула увагу і на CS. В CPL швидко зрозуміли, що ця гра заслуговує більшого. На перших турнірах 2000 року розігрували до 30 тисяч доларів, але всього через рік відбувся чемпіонат CPL Winter з нереальним по тим часом призовим в $ 150 тисяч.

Зимові і літні турніри CPL стали своєрідними мейджорами того часу. Також CS підтримували інші великі серії турнірів - World Cyber ​​Games, ESWC, IEM, Dreamhack. І що найголовніше: все це відбувалося майже без будь-якої участі Valve. Тоді компанію більше хвилювало не тільки кіберспорт, а майбутнє CS як гри. Тому турнірами вона зайнялася тільки в 2013 році, коли стало зрозуміло, що Global Offensive - і є те саме майбутнє.

Так чи інакше, з релізу перших бета-версій CS в тому чи іншому вигляді не пропадав з кіберспорту - силами Valve, або ентузіастів, яким цікава гра. А їх завжди вистачало.

У Counter-Strike змінилося вже декілька поколінь гравців. Ті, хто 10-15 років тому вигравав турніри, зараз вже тренують. Найяскравіший приклад - zonic. Свого часу був одним з кращих гравців Данії в CS 1.6 і домінував на турнірах у складі mTw. Зараз він тренує Astralis, кращу команду світу з CS: GO.