Названо найшкідливіші алкогольні напої

Навіть експерти не можуть точно визначити, які спиртні напої завдають організму найбільшої шкоди. Існують думки, що такий поділ в корені невірний, тому що будь-який алкоголь при регулярному зловживанні викликає залежність і призводить до появи цілого букета захворювань.

З цієї точки зору ступінь завданої організму шкоди залежить тільки від кількості випитого. Однак на практиці не тільки літраж визначає вплив на організм, є кілька груп спиртного, які небезпечніші інших видів алкоголю.

Пиво

За словами відомого нарколога Данила Покровського, найшкідливіший алкоголь - це пиво. Експерт вважає пінний напій є найбільш небезпечним з усіх через токсичні елементи, що містяться в ньому, які потрапляють в пивну продукцію в результаті переробки хмелю. Лікар зазначив, що рослина накопичує сполуки важких металів, в тому числі кобальт. Елемент викликає кардіологічні патології і ожиріння міокарда - найпоширеніші причини раптової смерті пацієнтів з серцевими захворюваннями.

Інші дослідники погоджуються з цим твердженням і додають, що пиво небезпечне тим, що багато хто недооцінює його шкоду через низький вміст алкоголю. За статистикою, споживання пінного напою в Україні сягає шістдесяти літрів в рік на людину, при цьому залежність від нього виникає досить швидко і важко піддається лікуванню.

Алкогольні коктейлі «в банках» і енергетики

Більшість медиків, які досліджують вплив спиртного на організм, сходяться на думці, що найшкідливіші алкогольні напої - це енергетики з додаванням етанолу.

Не менш небезпечними залишаються коктейлі в банках і газована «шипучка», яка часто продається під виглядом шампанського. Такі напої являють собою суміш зі спирту, цукру, води і смакових добавок і не мають нічого спільного зі справжнім ігристим вином.

Слабоалкогольні коктейлі - це термоядерний мікс, компоненти якого підсилюють дію один одного. Регулярне зловживання алкогольною газованою водою здатне привести до виникнення цілого ряду захворювань:

  • панкреатит;
  • захворювання печінки;
  • гастрит і виразкова хвороба;
  • діабет другого типу.

Непоправної шкоди такі напої завдають зубам. Цукор і добавки руйнують емаль, що посилюється сечогінною дією етанолу, який сприяє виведенню вітамінів і мікроелементів з організму. Коктейлі призводять до зменшення вироблення слини, що нейтралізує кисле середовище, і підвищують небезпеку виникнення карієсу.

Класичні коктейлі

Суміші з різних алкогольних напоїв важко переносяться організмом, так як ускладнюють роботу печінки. Орган не справляється з підвищеним навантаженням при розщепленні спиртів з різної сировини, що призводить до накопичення токсичних продуктів розпаду етанолу в тканинах. Похмілля від непомірного вживання коктейлів, як правило, проходить важче, ніж від горілки, віскі або текіли.

Як мінімізувати шкоду спиртного

Найголовніше правило - не змішувати, тобто за один прийом алкоголю не поєднувати спирти, виготовлені з різної сировини: зерна (горілка, віскі, пиво), винограду (коньяк, бренді), цукрової тростини (ром) або агави (текіла).

Оптимальною добавкою до горілки буде фруктовий сік, але не солодка газована вода, яка сприяє всмоктуванню спирту в кров, а протягом одного вечора не забороняється пити вино і коньяк, оскільки в їх основі одна сировина. Через вуглекислий газ і складного складу пиво і шампанське (ігристе вино) краще не поєднувати ні з яким іншим алкоголем, а пити окремо.

Популярний в США дієтолог Девід Фрідман найбільш «здоровим» міцним напоєм вважає текілу - при мінімальному вмісті цукру і низької калорійності в її складі присутні фруктани, що володіють потужними імуномодулюючими властивостями.

Безпечне, ефективне кодування алкоголізму Івано-Франківськ пропонує приватний наркологічний центр лікування та кодування алкоголізму Алкомедфранк. Послуга анонімна, виклик на дім без вихідних з 06:00 до 22:00, ціни адекватні.