Безпека-перш за все! Яким має бути дитяче автокрісло

Дитяче автокрісло захищає малюка за будь-яких ДТП і утримує його в стабільному положенні при різких поворотах і прискореннях. Крім того автокрісло - одне з найулюбленіших місць для сну дитини, тому воно повинно бути не тільки безпечним, але й зручним.

Критерії вибору

Автокрісло має відповідати стандартам безпеки ECE R44 / 04 або R129 (I-Size). Щоб переконатися в цьому, потрібно знайти маркування на корпусі автокрісла - це прямокутна наклейка оранжевого кольору із зазначенням версії стандарту, вікової групи і великою літерою «Е» в колі. До речі, автокрісла, представлені в інтернет-магазині PAKU-PAKA відповідають всім найвимогливішим стандартам безпеки, комфорту і функціональності. 

Основні орієнтири при виборі дитячого автокрісла - вага і зріст дитини, а не її вік. Так, не існує автокрісел для трирічних дітей - є автокрісла для дітей вагою від 15 кг, стільки може важити як дворічна, так і чотирирічна дитина. 

При виборі також бажано поцікавитися результатами незалежних краш-тестів, якщо обрана вами модель брала в них участь. Краш-тести дають уявлення про те, наскільки те чи інше автокрісло здатне виконувати основну задачу - захищати дитину при ДТП.

Для немовлят

Згідно з новим стандартом безпеки R129 (I-Size), малюків до 15 місяців рекомендується перевозити в автокріслі спиною вперед в положенні напівлежачи в колисках-переноска груп 0 і 0 або стаціонарних кріслах групи 0 + / 1. Люльки групи 0 дозволяють возити немовлят горизонтально, але досить незручні в реальному житті - вони важкі, громіздкі і при досить високій ціні розраховані максимум на півроку використання. Крісла групи 0 з повноцінним підголовником і хорошою вкладкою для немовлят дозволяють перевозити їх майже горизонтально.

Більшість колисок мають округлу основу, що дозволяє використовувати їх як міні-гойдалку. У окремих моделей ручка може опускатися і служить упором, що оберігає від розгойдування. Деякі люльки-переноски можуть встановлюватися на базу ISOFIX, яка не входить до комплекту. Система ISOFIX має два кронштейна в підставі автокрісла, які фіксуються в спеціальних скобах, розташованих між сидінням і спинкою автомобільного крісла. Кріплення надійно фіксує люльку і виключає можливість її неправильної установки. Окремі моделі автолюлек можна встановлювати на шасі від коляски, є і версії, які кріпляться до них за допомогою перехідників.

Від року

Дітей старше 9 місяців і вагою більше 9 кг можна пересаджувати в автокрісла групи 1 або суміщені 1-2-3. Автокрісла групи 1 комфортніші, ніж групи 1-2-3, у яких, як правило, відсутня або дуже незначний нахил для сну. Але з економічної точки зору друге рішення більш вигідне. Це непоганий варіант і для короткочасних поїздок.

Перевагу варто віддати моделям з повноцінним підголовником і багатоступінчастим (п'ять і більше положень) регулюванням внутрішніх ременів по висоті. Незважаючи на те, що всі автокрісла групи 1 формально розраховані на ріст до 100 - 105 см і вагу 15 - 18 кг, вони можуть значно відрізнятися розмірами. Якщо ваша дитина крупніше однолітків, це необхідно прийняти до уваги при виборі.

Плечові накладки внутрішніх ременів не повинні бути жорсткими в області шиї. Також буде не зайвим перевірити, наскільки надійно закріплюється крісло в автомобілі, якщо воно встановлюється за допомогою штатного ременя. Якщо внутрішні ремені йдуть в спинку крісла нижче плеча дитини, і він важить більше 15 кг, значить можна пересідати в наступну групу. Дітей вагою більше 18 кг пристібати внутрішніми ременями не можна - вони не розраховані на таке навантаження.

Кілька років тому з'явилися моделі, у яких немає традиційних п'ятиточкових ременів. Замість них дитини в автокріслі утримує столик, який в свою чергу кріпиться до штатних ременів автомобіля. За результатами краш-тестів таке рішення добре себе показує з точки зору безпеки, але вимагає зваженого рішення при виборі. Не всім дітям столик може сподобатися, і не у всіх автомобілях вистачає довжини штатного ременя.

Від трьох-чотирьох років

Дітей вагою від 15 кг і ростом від 100 см перевозять в автокріслах групи 2-3 і пристібають штатним автомобільним ременем. Для правильного розташування діагональної лямки ременя у цих автокрісел є напрямна під підголовником. Підголівник регулюється по висоті в міру росту дитини. У невеликої кількості моделей крім регулювання підголівника по висоті є додаткове регулювання по ширині в плечах.

Перевагу варто віддати кріслам з розвиненим бічним захистом і додатковими енергопоглинаючими елементами в районі плечей. Кріплення ISOFIX вкрай бажано, воно дозволить встановити крісло з нахилом для сну. Потрібно відзначити, що нахил у крісел цієї групи, за рідкісними винятками, досить незначний.

Відповідно до чинного законодавства, дітей перевозять в автокріслі до 12 років. Однак всі автокрісла розраховані на ріст до 135 - 150 см. Якщо дитині менше 12 років, але вона вже не поміщається в автокрісло, рекомендується придбати бустер. Його можна використовувати при вазі від 22 кг і рості від 120 см. Деякі виробники пропонують моделі, у яких спинку можна відстебнути і використовувати нижню частину як бустер.

На що ще звернути увагу

Обов'язково вивчіть інструкцію і навчитеся правильно користуватися автокріслом. Навіть найдорожче і безпечне автокрісло не допоможе, якщо воно неправильно встановлено і дитина в ньому неправильно пристебнута. Система ISOFIX - це простий і швидкий спосіб кріплення крісла в автомобіль, а установка за допомогою штатного ременя безпеки вимагає підвищеної уваги.

Якщо дитині близько року-двох, і вона раніше ніколи не їздила в автокріслі, дайте їй час звикнути до нього, просто поставивши крісло в квартирі.