Керамічні обігрівачі: особливості конструкції, переваги і поради по вибору

Сьогодні на споживчому ринку представлено широке різноманіття обігрівальних приладів. Серед них на особливу увагу заслуговує керамічний обігрівач.

Керамічні обігрівачі, зокрема пропоновані компанією ТЕПЛОКЕРАМІК  - інноваційні пристрої, що дозволяють забезпечити обігрів житлового заміського будинку, дачного котеджу або міської квартири. Оригінальні дизайнерські рішення, мінімальне енергоспоживання, широкий діапазон варіантів монтажу - все це робить їх дуже привабливими для придбання замість звичних масляних або конвекційних видів техніки.

Особливості приладу

Керамічний обігрівач - нове слово в створенні енергоефективних систем опалення без прокладки труб і інших складних маніпуляцій. Його можна використовувати автономно або в поєднанні з іншими джерелами тепла: дров'яними печами і камінами, тепловими завісами, конвекторами. Як правило, потужність таких приладів не перевищує 1000 Вт.

Основною особливістю керамічних обігрівачів є поступова віддача тепла. Воно надходить рівномірно, не пересушує повітряні потоки.

Кераміка екологічна і натуральна, не виділяє в атмосферу небезпечних речовин, гіпоалергенна. Такі обігрівачі мають велику різноманітність варіантів виконання, є відмінності навіть у способі виділення тепла. Наприклад, настінні керамічні панелі не розподіляють нагрів за допомогою конвекції, а віддають його предметів навколо себе.

Переваги 

Серед очевидних переваг, якими володіють сучасні керамічні обігрівачі, можна виділити кілька моментів.

  • Високий рівень безпеки. Навіть при нагріванні до 900 градусів керамічні елементи не виділяють небезпечних або шкідливих речовин. Матеріал повністю природного походження, гіпоалергенний, не впливає на здоров'я органів дихання.
  • ККД до 99%. Висока тепловіддача, характерна для всіх електрообігрівачів, тут доповнюється інфрачервоним випромінюванням, що забезпечує додатковий нагрів. У випадку з газовими приладами всі ці достоїнства зберігаються.
  • Тривалий термін служби теплообмінного елемента. Кераміка всередині обігрівачів або виконана у вигляді пластин для розміщення на стіні не схильна до корозії, може експлуатуватися десятиліттями без втрати теплопровідних властивостей.
  • Висока швидкість і рівномірне прогрівання приміщення. Особливо важливо це для об'єктів, де керамічні обігрівачі стають єдиною альтернативою традиційної печі - в експедиційних вагончиках, дачних будинках, на базах відпочинку.
  • Знижене енергоспоживання. І газові, і електричні керамічні обігрівачі обходяться меншою кількістю енергії, ніж їх класичні аналоги з металевими спіралями і тенами. 
  • Компактні габарити і мінімальна вага. Можна вибрати модель з покриттям, настінним, стельових розміщенням. Вони будуть зручні в експлуатації навіть в умовах малогабаритного житла.
  • Високий рівень пожежної безпеки. Наявність вбудованого захисту від перекидання, моментально відключає подачу живлення, дозволяє виключити випадкові загоряння. Крім того, лицьова панель нагрівається не більше, ніж до +65 градусів Цельсія, при випадковому зіткненні ризик отримання опіку повністю виключений.
  • Повна відсутність шуму. Виняток становлять моделі з тепловентилятором, але і вони працюють досить тихо.

Поради щодо вибору

А тепер розглянемо, як вибирати керамічні обігрівачі для будинку або дачі, а також чи варто купувати  найекономічніші моделі, або краще витратитися на потужні варіанти.

  • Звертайте увагу на потужність. Вважається, що для ефективного обігріву приміщення потрібно не менше 100 Вт на м2. Керамічні панелі рідко перевищують за своїми показниками 500 Вт, але за рахунок економії енергії одна така «батарея» може опалювати до 10 м2 площі. Конвектори краще вибирати за стандартною формулою - 1000 Вт на кожні 10 м2.
  • Тип установки. У малогабаритному житлі оптимальним варіантом стане вибір настінних обігрівачів. У житловій кімнаті в якості допоміжного нагрівача краще використовувати моделі з підлоговим типом установки. Стельові підійдуть для монтажу в просторі стилістики лофт з високими стелями.
  • Наявність вбудованого терморегулятора. З його допомогою можна виставити і підтримувати температуру повітря в заданому діапазоні температур.
  • Джерело енергії. У будинку, де немає електрики, або мережа не витримує підключення декількох потужних приладів, краще використовувати газові обігрівачі. Вони ж підійдуть, якщо площа приміщення перевищує 30 м2.
  • Електричні панелі варто розміщувати в приміщенні по 2-3 - цього вистачить для обігріву, а потужність не перевищує 1000 Вт.