Основи догляду за лижами

Лижний спорт стає все більш популярним. Все більше людей їдуть в гори, щоб покататися з вершини і отримати свою дозу адреналіну. Більшість лижників беруть спорядження на прокат. Воно завжди доглянуто, змазано і відразу готове до використання.

А якщо ви купили собі комплект спорядження і не знаєте, як правильно доглядати за своїми лижами, то давайте розглянемо докладніше це питання разом.

Важливість регулярного догляду за спорядженням вкрай важлива, адже за відсутності такого воно швидко стане непридатним і буде потребувати ремонту. І якщо вже так і сталось то професійний ремонт лиж вам зроблять в київській компанії "Кемпинг Актив".

Правильний догляд за новими лижами 

Перша і найчастіша помилка новачків в тому, що догляд за новими лижами не потрібен. Це невырно, перед першим катанням потрібно ретельно підготувати амуніцію.

  • Заточити канти. І це питання не «крутизни», а безпеки. Канти чіпляються за сніг під час спуску. Гострі канти врізаються в твердий сніг і забезпечують маневреність. Після їх заточування, бажано виконати полірування кант.
  • Очистити заводський парафін. Після виготовлення лижі обробляють парафіном. Це робиться, щоб при транспортуванні не пошкодити поверхню. Під час доставляння кінцевому споживачеві він вбирає весь бруд і пил. Якщо не зробити очистку, тоді на поверхні з'являться подряпини. Відбудеться це після першого катання.
  • Змастити поверхню. Сьогодні в спортивних магазинах продається дуже багато видів мастил. Цю процедуру можна виконати самостійно або звернутися до професіоналів. Загалом рекомендується звертатися в спеціалізовані майстерні. У них є професійне обладнання, яке рівномірно завдасть мастило по всій поверхні.

Щоденний догляд за спорядженням

Досить дивно прозвучить, але лижі псуються від снігу. Особливо шкідливий талий сніг. Якщо вчасно не почистити спорядження від снігу, тоді канти покриються іржею. Обов'язково очищайте гірськолижне обладнання від снігу. Це виконується до упаковки в чохол. Зробити процедуру легко звичайної щіткою.

Коли приїхали додому, розпакуйте спорядження і поставте вертикально. Сніг розтане, і вода стече з поверхні. Потім насухо протріть кріплення і ковзаючу поверхню. На наступний день поставте лижі в шафу. Бажано виключити потрапляння сонячних променів.

Змащення ковзаючи поверхонь

Догляд за ковзаючою поверхнею потрібен завжди. І не грає ролі частота катання. Багато хто подумає, навіщо змащувати? Все просто. Більшість курортів мають штучний сніг. Їх господарі намагаються отримати максимальний прибуток. Тому вони не очищають воду від піску і вапна. Просто заливають її в снігові гармати і все.

У штучного снігу абразивний структура. Він містить велику кількість солей. Під час катання, сніг псує ковзаючу поверхню. Ви, напевно, помічали смуги біля кантів після катання. В результаті лижі перестають ковзати. Погіршується маневреність. Спуск перестає приносити позитивні емоції.

Змащувати ковзаючу поверхню можна самостійно або в сервісі. Як змастити лижі самому? Дуже просто. У спортивних магазинах продається багато видів мастил:

  • Спреї з рідким парафіном.
  • Аплікатори.
  • Класичні парафіни.
  • Клістери.
  • Грунти.
  • Прискорювачі.
  • Фтористі мазі.
  • Рідкі мазі.

Перед нанесенням мастила, обов'язково очистіть поверхню від бруду та старої хімії. Для цього використовуються змивки. Вони продаються в магазинах. Це спеціальна рідина, яка очищає ковзаючу поверхню і знежирює її. Парафін краще засвоюється, коли поверхня чиста і знежирена.

Після очищення нанесіть мастило. Будьте уважні. Мастило потрібно підбирати для кожного виду катання індивідуально. Якщо вибрати неправильну мастило, ви отримаєте травми під час спуску.

Більшість лижників користуються професійним сервісом по догляду за лижами. У сервісу є ряд переваг:

  • Досвідчені фахівці.
  • Спеціалізоване обладнання.
  • Професійні змивки і мастила.

Звернувшись в сервіс по догляду за лижами, ви можете бути впевнені в правильному догляді. Фахівці правильно очистять обладнання, змажуть лижі парафіном і заточат канти.

Також у сервісі можна замовити консервацію лиж. Самому це зробити досить важко.